Emirdağ (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emirdağ
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Emirdağ (stad)
Emirdağ (stad)
Situering
Regio Egeïsche Zee-regio
Provincie Afyonkarahisar
District Emirdağ
Coördinaten 39° 1′ NB, 31° 9′ OL
Algemeen
Inwoners 20 600
Hoogte 1000 m
Portaal  Portaalicoon   Turkije
Emirdag erenoglu sokak.jpg

Emirdağ is een stadje in de provincie Afyonkarahisar in Turkije. Het telt 21.127 inwoners (1997). Emirdağ is centraal gelegen ten zuiden van de berg Emirdağ, ongeveer 1000 m boven de zeespiegel. Voor 1867 stond het bekend onder de naam Cirgin en tot 1932 Aziziye.

In Emirdağ is veel landbouw, veeteelt en handnijverheid, maar de laatste jaren is ook de industriesector in opmars. Enkele omliggende dorpen zijn Güveççi, Aşağıpiribeyli, Adayazı, Suvermez, Caykisla, Catalkaya, Demircili, Türkmen, Elhan en Alikel.

Emirdağ en Europa[bewerken]

Emirdağ is bekend om zijn vele migranten die naar West-Europa emigreerden, voornamelijk naar België en Nederland. De meeste mensen uit Emirdağ zijn in België vertegenwoordigd in Gent, de Brusselse gemeente Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node.In Nederland zijn de meeste mensen uit Emirdag voornamelijk woonachtig in Haarlem (voornamelijk in Schalkwijk), Beverwijk, Zaandam e.o..

Vele Turkse migranten die in België en Nederland wonen komen oorspronkelijk uit Emirdağ en de omringende dorpen, met inbegrip van Karacalar waar er een sterke minderheid van Alevieten zijn. De mensen gingen oorspronkelijk naar West-Europa om daar als mijnwerkers in de jaren 50 te gaan werken en tegenwoordig zijn ze bekend met het runnen van onder andere restaurants en koffiehuizen.

Deze immigratie helpt te verklaren waarom de bevolkingstoename in Emirdağ in recente decennia minder is dan de meeste steden in Anatolië (de bevolking van de stad was in 1960 10.069) Het betekent ook dat in de zomer het district met lokale families, die op vakantie terugkeren, vol is. Veel van deze families hebben hun besparingen in de flatgebouwen, bureaus en winkels van Emirdağ geïnvesteerd, daarom is de verschijning van de stad veel rijker dan het door alleen handel en industrie had kunnen zijn. Emirdağ is een typische Turkse provincieplaats en nog vrij conservatief; de theetuinen zijn afgezonderd in gebieden voor families en afzonderlijke mensen. Er zijn veel restaurants en internetcafeetjes. Er is ook een opleidingskamp voor het leger en zij zijn in de winter belangrijk voor de economie van de stad. De lokale keuken omvat arabaşı, een soep met deegbollen. Dit is ook wel de wintermaaltijd van deze regio. Het is een maaltijd die goed warm en heet is.

Bekende mensen uit Emirdağ[bewerken]

Geschiedenis[bewerken]

Als bezettingsgebied heeft Emirdağ e.o. tot in de jaren 1437 de Hittieten, de Lidiërs, de Perzen, de Hellenen, de Romeinen en de Byzantijnen als gastheer ontvangen.

De tochten en de invallen die Islamitisch-Arabische troepen hebben uitgevoerd om Constantinopel te veroveren zijn voor het eerst tijdens de regering van de Abbasieten door Mutasiem, de tweede zoon van Harun Resit, in 839 n.C. begonnen. Later tijdens de regering van de Selçukken heeft de sultan laten weten dat Emir Afsın, een van de heersers van de Alparslans, samen met Ahmet Şah een veroveringstocht hadden gepland met de bedoeling Anatolië in te nemen. De sultan heeft in het jaar 1068 aan Alparslan laten weten dat zij tot in Amorium (Dorp 'Hisar' in Emirdaĝ) geraakt waren en veroverd hadden.

De tweede en belangrijkste stap naar het Turks worden van Emirdaĝ en omgeving is gestart in 1116 wanneer de Turkmenen, tijdens de oorlog tegen Byzantium zich op het veroverd gebied Bolybotum (Bolvadin) vestigden. De eersten die zich daar vestigden waren van de stam Oguz Bozaklar die deel uitmaken van de Bayat clan. Doordat in deze oorlogen de troepen van de Selçukken zich teruggetrokken hadden in het noorden van de Bolvadin-bergen heet dit gebergte Sultan Daĝı, en de bergen waar Emir Mengüçük zich heeft teruggetrokken heeft de naam Emirdaĝ gekregen.

De grootste stap naar de bezetting startte in 1522 wanneer de Yeni il en de Halep Turkmenen - die deel uitmaken Duldakıroĝuları (vroeger een staat: het huidige Syrië en Irak)- zich voegen bij het Ottomaans Imperium. En zich verspreiden in geheel Anatolië door de vele volksverhuizingen.

De eerste volksstam in de stad en dorpen van Emirdaĝ zijn afstammelingen van Morcalı-Turkmenen. De eerste eigenaars van het stadscentrum waren afstammelingen van de Cırgın-Turkmenen.

De tweede stam die zich vestigde gedurende 1691 tot 1696, namelijk de Karabaĝ Aşireti, zijn dankzij de volksverhuizingen in Emirdaĝ aangekomen. Nu zijn er 28 dorpen van de afstammelingen van de Karabaĝ in Emirdaĝ, waaronder Davulga, Karakuyu, Incik, Yenikoy en Daydalı.

Als derde in 1729 de volkeren van de Musacalı-Turkmenen hebben zich in Emirdağ gevestigd.

Als vierde zijn de volgende stammen meegekomen met de Musacalı-Turkmenen: Alçı, Kıliçlı, Boynu Yoĝunlu en de Demirçili-Turkmenen. En buiten de Türkmenen: de Kara Keçili, Sarıkeçili, Horzumlu, Alkaevli, Yöregırlı, Karatekeli en de At Çekenli Yörükler.

Het centrum dat tot 1851 als Cırgın vermeld stond, in het Musluca-gewest werd in 1867 door sultan Abdülaziz opgegeven. Toen in 1867 het provincie systeem werd ingevoerd, werd Emirdağ een gemeente. Het heeft ook de naam Aziziye gekregen ter ere van Sultan Abdulaziz. De gemeente heeft in 1933 de naam Emirdaĝ gekregen door de Emir bergen ten noorden ervan.

Lokale politiek[bewerken]

Burgemeesters van de zes gemeenten van het district Emirdağ en resultaten van de 2004 gemeentelijke verkiezingen[1]

  • Emirdağ: Lütfi İhsan Dağ (AKP); gemeentelijke verkiezingen 2004: AKP 60,58%, CHP 38,06 %
  • Adayazı: Hulusi Altınok (AKP); gemeentelijke verkiezingen 2004: AKP 65,59 %, CHP 32,69 %
  • Aşağı Piribeyli: Mustafa Küçürek (AKP); gemeentelijke verkiezingen 2004: AKP 50,82 %, MHP 49,18 %
  • Bademli: Usuf Cerit (AKP); gemeentelijke verkiezingen 2004: AKP 55,07 %, CHP 44,93 %
  • Davulga: Kenan Balı (MHP); gemeentelijke verkiezingen 2004: MHP 51,20 %, AKP 47,36 %
  • Gömü: Hakkı Tekin(AKP); gemeentelijke verkiezingen 2004: AKP 80,43 %, CHP 5,26 %
  • Turkmenkoy: Nizamettin Acar(MHP): gemeentelijke verkiezingen 2004: MHP 83,45 %, CHP 16,55 %

Bronnen[bewerken]

  1. A Harfi ile Başlayan Belediyeler