Emma van Italië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emma van Italië
948-989
Koningin-gemaal van Frankrijk
Periode 965-986
Voorganger Gerberga van Saksen
Opvolger Adelheid van Poitiers
Vader Lotharius II van Italië
Moeder Adelheid van Bourgondië

Emma van Italië (948 - 12 oktober na 989) was een dochter van koning Lotharius II van Italië en van Adelheid van Bourgondië. Zij huwde in 965 met koning Lotharius van Frankrijk en werd de moeder van de latere Lodewijk V.

Kort na haar huwelijk beschuldigde haar schoonbroer Karel van Neder-Lotharingen Emma van overspel met de bisschop van Laon, maar een synode verklaarde haar nadien evenwel onschuldig. Uit vrees dat Karel van Neder-Lotharingen de troon zou bemachtigen, wanneer haar zoon Lodewijk V als bastaard bestempeld zou worden, bewerkstelligde Emma dat Lodewijk al tijdens het leven van zijn vader medekoning werd.

Na de dood van Lotharius van Frankrijk beschuldigde Lodewijk zijn moeder en de bisschop van Laon ervan zijn vader vergiftigd te hebben en verdreef Emma van het hof.

Wanneer Lodewijk V in 987 sterft zonder erfgenaam, tracht Karel van Neder-Lotharingen diverse malen de troon te bezetten, maar hij stoot hierbij op Hugo Capet, die tenslotte het pleit won, onder meer dankzij het verraad van de bisschop van Laon.