Emmily Talpe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Emmily Talpe
Emmily Talpe
Volledige naam Emmily Talpe
Geboren Poperinge, 1 november 1975
Kieskring West-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politica
Juriste
Partij VLD / Open Vld
Functies
2007 - 2012 OCMW-raadslid Ieper
2013 - heden Gemeenteraadslid Ieper
2014 - 2018
2019 - heden
Vlaams Parlementslid[1]
2019 - heden Burgemeester van Ieper
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Emmily Talpe (Poperinge, 1 november 1975) is een Belgisch juriste en politica voor Open Vld. Ze is burgemeester van de stad Ieper en Vlaams Parlementslid.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Talpe groeide op in Ieper. Ze doorliep haar secundaire studies aan het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw ter Nieuwe Plant te Ieper en studeerde vervolgens rechten aan de universiteit van Gent. Beroepshalve werd Talpe juriste in een accountantskantoor. In 2008 opende zij een eigen juridisch kantoor in Ieper.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kon ze in Ieper een zitje in de OCMW-raad bemachtigen. In 2010 werd zij voorzitster van de Ieperse Open Vld-afdeling. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 trok Talpe de Open Vld-lijst in de gemeente en werd ze met een groot aantal voorkeurstemmen tot gemeenteraadslid verkozen. In 2013 werd ze ook lid van het nationaal partijbestuur van Open VLD.

Bij de verkiezingen van 25 mei 2014 stond ze als eerste opvolgster op de Open Vld-lijst voor het Vlaams Parlement in de kieskring West-Vlaanderen. Toen Open Vld-parlementslid Bart Tommelein in oktober 2014 staatssecretaris werd in de federale regering en het Vlaams Parlement verliet, volgde Talpe hem op als Vlaams volksvertegenwoordiger. Na het ontslag van Annemie Turtelboom uit de Vlaamse regering op 29 april 2016, werd Bart Tommelein voorgedragen als haar opvolger. Hij nam daarvoor al op 1 mei ontslag uit de federale regering, terwijl hij pas op 4 mei de eed aflegde als Vlaams minister. Daardoor werd hij tussen 1 en 4 mei automatisch opnieuw Vlaams Volksvertegenwoordiger en bijgevolg verdween Emmily Talpe enkele dagen uit het Vlaams Parlement. Na de eedaflegging van Tommelein als Vlaams minister op 4 mei werd Talpe dan ook opnieuw Vlaams volksvertegenwoordiger.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was Talpe opnieuw lijsttrekker. Ze behaalde het grootste aantal voorkeurstemmen van alle kandidaten. Open Ieper sloot vervolgens een coalitie met sp.a en N-VA. Talpe is sinds 1 januari 2019 de eerste vrouwelijke burgemeester van Ieper. Na meer dan honderd jaar kreeg Ieper hiermee ook terug een liberale burgemeester.

Op 31 december 2018 nam Tommelein ook ontslag als Vlaams minister om burgemeester van Oostende te worden, waardoor Talpe automatisch opnieuw uit het Vlaams Parlement verdween.

Bij de verkiezingen van 26 mei 2019 stond Talpe op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement in de kieskring West-Vlaanderen. Ze werd opnieuw verkozen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]