Endor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Endor is een fictieve planeet uit het Star Wars universum.

Endor heeft een natuurlijke maan, meestal 'Bos-maan van Endor' genoemd maar de maan wordt soms ook wel aangeduid als de Sanctuary Moon (Ned: Heiligdom maan). Endor en de Bos-maan zijn te zien in Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi.

Endor[bewerken]

De Bos-maan bevindt zich in de Moddell-sector en draait om de planeet Endor, een roze-rode planeet met een diameter van zo'n 87.000 km, waarover weinig bekend is. De maan heeft een diameter van ruim 4.900 km en bezit een dampkring, waardoor er leven mogelijk is. Dit is er dan ook volop, in de vorm van o.a. Ewoks, Goraxes, Yuzzumis, Duloks, Teeks en Condor-draken. Een groot deel van de maan is bedekt met bossen, maar er zijn ook zeeën en woestijngebieden.

In de wouden wonen de Ewoks in boomhutten die verbonden zijn met elkaar. Communicatie gebeurt er via drums. Het geheel doet veel denken aan de woningen in de Peter Pan-films en de woonplaatsen van de Na'vi uit Aavatar.

Geschiedenis[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De maan was van cruciaal belang voor de uiteindelijke overwinning van de rebellen over het Galactische Keizerrijk van keizer Palpatine. Op de maan bevond zich de schildgenerator die de tweede Death Star van een afweerschild voorzag. Uiteindelijk lukte het de rebellen, met hulp van de inheemse Ewoks, om onder leiding van Han Solo, Leia Organa en Chewbacca de energiecentrale op te blazen. Hierdoor kon Lando Calrissian met de Millennium Falcon de Death Star opblazen, waardoor het keizerrijk verslagen werd. Ook de kwaadaardige Sith werden vernietigd tijdens deze Slag om Endor.

Andere media[bewerken]

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]