Engelse cockerspaniël

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelse cockerspaniël
Hondenras
Een 'blauwschimmel'
Een 'blauwschimmel'
Basisinformatie
Andere namen Cockerspaniël
Oorsprong Groot-Brittannië
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 2 #5
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Een 'blauwschimmel' met puppy's
Een 'blauwschimmel' met puppy's
Een bruin-blonde Engelse cockerspaniël
Een bruin-blonde Engelse cockerspaniël
Lijst van hondenrassen

De Engelse cockerspaniël is een hondenras. De Engelse cockerspaniël is een ijverig, actief, en krachtig jachthondje, met een altijd vrolijk kwispelend staartje. Meestal werd de staart (voor het coupeerverbod) gecoupeerd. Zijn lichaam is gebalanceerd en compact. Idealiter moet de afstand van de schoft tot de grond gelijk zijn aan de afstand van de schoft tot aan de staartaanzet. De vacht van de cockerspaniël is glad en aanliggend, zijdeachtig en niet gegolfd; de bevedering is niet zo overvloedig.

Kenmerken en eigenschappen[bewerken]

  • Schofthoogte: Reu 40 - 41 cm. Teef 38 - 39 cm
  • Gewicht: Reu 14 - 15 kg. Teef 12 - 13 kg
  • Leeftijd: tot 13 - 14 jaar
  • Kleur: eenkleurig zwart of rood; bruin (chocolate); roodsable en bruinsable; zwart met roodbruine aftekening (black and tan) of zwart-wit, oranjewit, zwart-wit met bruin (tricolor) alsmede rood-, bruin- en zwartschimmels.

Gezondheid[bewerken]

De Engelse cockerspaniël wordt volgens de richtlijnen van de Nederlandse Spanielclub onderzocht op de oogaandoeningen PRA en cataract en op heupdysplasie. Verder komt er regelmatig cardiomyopathie (hartaandoening) bij voor en doofheid. Andere voorkomende aandoeningen bij de cockerspaniël zijn hermafrodie (voorkomen van zowel vrouwelijke als mannelijke eigenschappen bij één dier), auto-immuunziektes, tumoren en ontstekingen aan lipplooien (lipplooieczeem).

Karakter[bewerken]

De cockerspaniël is een jachthond, en zal reageren op vogels, konijnen en katten die hij ziet. Het is een kindvriendelijk en altijd vrolijk en energiek hondenras. Verder houdt de cocker van water en zwemmen, evenals apporteren. Hij kan ook goed samenleven met katten indien dit hem aangeleerd is als pup.

Billie uit de stripreeks Bollie en Billie is een cockerspaniël.

Externe links[bewerken]