Engerdal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Engerdal
Gemeente in Noorwegen Vlag van Noorwegen
Locatie provincie in Noorwegen
Locatie gemeente in provincie
Situering
Provincie Innlandet
Coördinaten 61°53'NB, 12°2'OL
Algemeen
Oppervlakte 2195,47 km²
- land 1920,91 km²
- water 274,56 km²
Inwoners
(2021)
1250
(1 inw./km²)
Overig
Gemeente nr. 3425
Målform Bokmål
Website www.Engerdal.kommune.no
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Engerdal is een plaats en gemeente in de Noorse provincie Innlandet. De gemeente telde 1274 inwoners in januari 2017. Het gemeentebestuur zetelt in het gelijknamige dorp. De uitgestrekte gemeente werd gevormd in 1911 uit delen van de omliggende gemeenten.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Engerdal ligt in het noordoosten van Hedmark. In het noorden grenst het aan de gemeenten Os en Tolga in Hedmark en Røros in Sør-Trøndelag. In het westen grenst Engerdal aan Rendalen, in het zuiden aan Trysil en in het oosten aan de Zweedse Län Dalarnas län en Jämtlands län. Het meer Femunden, en het naar dat meer genoemde Nationaal park, domineren de noordelijke helft van de gemeente.

Samen[bewerken | brontekst bewerken]

In Engerdal woont de meest zuidelijke groep Samen in Noorwegen die leeft van de rendierhouderij. De gemeenschap bestaat uit zo'n 50 mensen die woont in de streek tussen het meer Femunden en de Zweedse grens. Gezamenlijk beheren zij een kudde die zo'n 3.000 dieren omvat. In het begin van de 21e eeuw, tot 2012, werd er ook in het Samisch les gegeven op de basisschool in de omgeving.

Het dorp Engerdal[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Engerdal is zetel van het gemeentebestuur. Het bescheiden dorp ligt centraal in de gemeente aan het meer Engeren. Langs het dorp loopt fylkesvei 26 die Engerdal verbindt met de gemeente Tolga in het noorden en Trysil in het zuiden. De houten kerk in het dorp dateert uit 1873.

Overige dorpen in de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het dorp Engerdal omvat de gemeente nog een aantal andere dorpen. Het grootse dorp is Drevsjø dat centraal in de gemeente, een stuk ten noorden van Engerdal ligt. Verder naar het noorden, aan Femunden, ligt Elgå. Aan de andere kant van het meer, aan fylkesvei 26, ligt Sømådalen. In het zuiden, aan fylkesvei 581, ligt Elvdal.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]