Eni

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
ENI S.p.A.
Oprichting 10 februari 1953
Eigenaar beursgenoteerd, Italiaanse Staat heeft 30% van de aandelen
Sleutelfiguren Paolo Scaroni (CEO)
Hoofdkantoor Rome, Italië
Werknemers 78.420 (2009)
Producten aardolie, aardgas en olieproducten
Sector energie
Omzet EUR 98,360 miljard (2010)
Winst EUR 6,318 miljard (2010)
Website www.eni.it
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Eni (Ente nazionale idrocarburi) is een Italiaanse N.V. die door de overheid in 1953 is opgericht. Het bedrijf is in 1998 geprivatiseerd. Het bedrijf is actief in de petroleumsector, de gasproductie, elektriciteitsproductie en de petrochemische industrie. De Italiaanse Staat heeft een minderheidsbelang van circa 30% in het bedrijf, dat in zeventig landen gevestigd is en circa 78.000 werknemers heeft.

Geschiedenis[bewerken]

Op 3 april 1926 werd in Italië AGIP, Azienda Generale Italiana Petroli ofwel vrij vertaald de Algemene Italiaanse Oliemaatschappij, opgericht. Deze maatschappij kreeg als kerntaken het zoeken naar en het in productie nemen van olie- en gasvoorkomens in het land. Alle aandelen van AGIP waren in handen van de overheid of daaraan nauw verbonden instellingen. Italië kent weinig grondstoffen en de resultaten van AGIP waren teleurstellend. Wegens het gebrek aan succes besloot de regering na de Tweede Wereldoorlog het bedrijf te sluiten en Enrico Mattei werd hiervoor aangesteld. In 1944 had AGIP een gasveld ontdekt, maar nog niet in productie genomen. Enrico Mattei zag de potentie van het veld in en overtuigde de regering AGIP te laten bestaan.

Grote gasvondsten in Italië[bewerken]

In januari 1949 boorde AGIP met de Cortemaggiore 2 boring een groot aardgasveld aan. Snam, een dochteronderneming van AGIP, legde een netwerk van pijpleidingen aan om het aardgas naar de klanten te transporteren. De vraag naar gas was echter onvoldoende en Mattei besloot Società Termoelettrica Italiana op te richten. De elektriciteitscentrale in Tavazzano was de eerste in Italië die gas als brandstof gebruikte. De combinatie van de gasvondsten en de daadkracht van Mattei leidde uiteindelijk tot een succesvolle onderneming. Op 10 februari 1953 werd Eni opgericht; alle activiteiten van AGIP gingen hierin op. Eni kreeg van de regering het exclusieve recht om naar olie en gas te boren in de Povlakte en een pijpleidingnetwerk aan te leggen.

Russische olie-importen[bewerken]

Als betrekkelijke nieuwkomer op internationale oliemarkten werd Eni de toegang tot de oliebronnen in het Midden-Oosten ontzegd. Na de Tweede Wereldoorlog waren met name zeven grote Amerikaanse en Engelse oliemaatschappijen heer en meester in die regio en Mattei introduceerde het begrip de zeven zusters. Mattei ging op zoek naar alternatieven en vond de Sovjet-Unie bereid olie onder de wereldmarktprijs te leveren. Italië was tussen beide wereldoorlogen al een belangrijke energieklant van de Sovjet-Unie en deze handelsrelatie werd in 1947 hersteld. De hoeveelheden waren nog beperkt maar namen sterk toe na de Suezcrisis in 1956. In 1957 importeerde Italië 1 miljoen ton en in 1959 was de invoer van olie en olieproducten al verdrievoudigd. Italië werd daarmee de grootste afnemer van Sovjet olie, zelfs groter dan andere Europese communistische landen. Deze leidende positie heeft Italië tot 1970 vastgehouden. In 1960 en 1963 onderhandelde Mattei persoonlijk met de Sovjet-Unie. Tijdens de piek in 1962 en 1963 importeerde Eni bijna 40% van de energiebehoefte uit de Sovjet-Unie[1]. Na de Tweede Wereldoorlog nam de economie van Italië een grote vlucht. Het industriële noorden was relatief ongeschonden de oorlog uitgekomen, het Amerikaanse geld dat werd verstrekt onder het Marshallplan, de gasvondsten in de Povlakte en goedkope olie-importen hebben hieraan bijgedragen.

Mattei sluit nieuwe contracten met olielanden[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog waren de grote internationale oliemaatschappijen en de regeringen van belangrijke olie-exporterende landen overeengekomen de inkomsten uit de olieproductie gelijk te verdelen. Mattei wilde genoegen nemen met een lager winstaandeel mits hij toegang kreeg tot deze olierijke gebieden. Met Iran sloot hij een eerste overeenkomst waar het winstaandeel van Eni was beperkt tot 25%. Deze afspraken hebben geholpen de internationale activiteiten van Eni sterk uit te breiden. In 1960 rapporteerde het bedrijf een winst van USD 7,4 miljoen op een omzet van USD 577 miljoen[2]. Eni was een van de belangrijkste ondernemingen van Italië, Mattei werd gewaardeerd omdat hij de strijd met de grote internationale oliemaatschappijen was aangegaan en goedkope olie uit de Sovjet-Unie importeerde. Eni had de positie van een State within a State, een Staat binnen een Staat, aldus de Italianen. Mattei overleed op 27 oktober 1962 in een vliegtuigongeval[3].

Overname in de Golf van Mexico[bewerken]

In 2007 kocht Eni voor $ 4,8 miljard de olie- en gaswinningsactiviteiten van Dominion Exploration & Production in de Golf van Mexico.[4] Met de overname steeg de productie van Eni In de Golf van Mexico van 36.000 naar meer dan 110.000 vaten olie-equivalent.[4] De belangrijkste velden die werden overgenomen zijn Devils Tower, Triton en Goldfinger. Eni was al sinds 1966 actief in de Verenigde Staten met exploratie-en ontwikkelingsactiviteiten.[4]

Activiteiten[bewerken]

Eni heeft de activiteiten in vijf divisies opgedeeld, namelijk:

In 2010 produceerde Eni 1,815 miljoen vaten olie en aardgas per dag. Hiervan was 1 miljoen vaten afkomstig uit Noord- en West-Afrika. De productie in Italië was bescheiden met zo'n 183.000 vaten olie-equivalent per dag. Andere belangrijke landen waar Eni actief is, zijn Libië, Egypte, Angola, Nigeria en Noorwegen. De olie- en gasreserves zijn voldoende om dit productieniveau nog 10 jaar lang te continueren. Het was veruit de meest winstgevende divisie van het oliebedrijf in 2010.
De raffinaderijen van Eni hebben een capaciteit van 37 miljoen ton olie per jaar. Circa 80% van deze capaciteit staat in Italië. Eni heeft onder meer raffinaderijen in Sannazzaro, Tarente en Gela. Een deel van de geraffineerde olie wordt via 6.000, waarvan ruim 4.400 in Italië, eigen tankstations verkocht. Het marktaandeel van Eni in de thuismarkt was 31,5% in 2009.

In 2012 maakte Eni de vondst van een groot gasveld bekend zo'n 50 kilometer voor de kust van het Afrikaanse Mozambique. Na diverse proefboringen in het Mamba-gasveld verwacht Eni dat er zo'n 2.000 miljard kubieke meter gas aanwezig is.[5] Het gasveld ligt in circa twee kilometer diep water; de diepte van het veld bedraagt ruim 4,5 kilometer. Eni bezit een belang van 70% van Mamba; de rest is in handen van maatschappijen uit Portugal, Zuid-Korea en Mozambique.

Het concern telt drie belangrijke deelnemingen:

 • Enipower, 100% (elektriciteitsproductie)
 • Snamprogetti, 100% (ontwikkeling technieken voor de petroleum- en chemische sector)
 • Saipem, 43% (diensten voor de aardolie-industrie).

In Snam Rete Gas, de beheerder van de infrastructuur voor het gastransport in Italië, had Eni lange tijd een meerderheidsbelang. In 2013 heeft Eni, onder druk van de Italiaanse overheid, 30% van de aandelen in Snam verkocht aan het overheidsbedrijf Cassa dei Depositi e Prestiti. Later dat jaar verkocht Eni nogmaals een belang van 11,7% waardoor het belang in Snam is gedaald tot 8,54%.[6]

In mei 2009 is Eni de enige eigenaar geworden van het Belgische gasbedrijf Distrigas. Op 14 januari 2012 nam Eni ook de Belgische vestiging van Nuon over, deze was sinds enkele jaren in handen van het Zweedse Vattenfall. Nuon en Distrigas gingen vanaf 1 november 2012 op in Eni Gas & Power nv/sa.

Op de ranglijst van 's werelds grootste aardoliebedrijven naar omzet staat Eni op de negende plaats: het wordt voorgegaan door Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP Amoco, Chevron, ConocoPhillips, Total, Sinopec en China National Petroleum.

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]

 • ENEL
 • IRI - Istituto per la Ricostruzione Industriale
Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) The enigma of Sovjet petroleum, auteur: Marshall I. Goldman, uitgeverij: George Allen & Unwin, 1980, ISBN 0-04-333015-0, blz 68 en 69
 2. (en) Oil: State Within a State, uitgever: Time Inc, datum: 21 juli 1961 Geraadpleegd op 2011-03-12
 3. (en) Website ENI Geschiedenis Geraadpleegd op 2011-03-06
 4. a b c (en) Rigzone Eni Acquires Dominion's GoM Assets, 30 april 2007, geraadpleegd op 21 juli 2014
 5. (en) Eni persberich, Nieuwe gasvondst in Mozambique, 1 augustus 2012 Geraadpleegd op 2012-11-03
 6. (en) Reuters: Eni verkoopt 11,7% in Snam, 8 mei 2013 Geraadpleegd op 2013-06-09