Entrammes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de kaas met deze naam zie Port-du-Salut
Entrammes
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Entrammes (Frankrijk)
Entrammes
Situering
Regio Pays de la Loire
Departement Mayenne (53)
Arrondissement Laval
Kanton L'Huisserie
Coördinaten 48° 0′ NB, 0° 43′ WL
Algemeen
Oppervlakte 26,16 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.262[1]
(86 inw./km²)
Hoogte 33 - 108 m
Overig
Postcode 53260
INSEE-code 53094
Foto's
Gezicht op Entrammes
Gezicht op Entrammes
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Entrammes is een gemeente in het Franse departement Mayenne (regio Pays de la Loire). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Laval. Entrammes telde op 1 januari 2021 2.262[1] inwoners.

De Abdij van Port du Salut, waar de kaas Port-du-Salut is ontstaan, ligt in de gemeente aan de oever van de Mayenne.

In de gemeente ligt de luchthaven van Laval.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Ten westen van het moderne centrum van de gemeente, tussen de Jouanne en de Mayenne, was er een Gallo-Romeinse nederzetting, Interamnes. Deze was gebouwd bij een doorwaadbare plaats over de Mayenne op de weg tussen Le Mans (Vindunum) en Rennes (Condate). Hier lag eerder, in de 2e en 1e eeuw v.Chr., een Gallisch oppidum met een oppervlakte van 55 ha. In dit oppidum (Oppidum du Port du Salut) lag een Keltisch heiligdom (fanum).[2] De Romeinen breidden de nederzetting nog uit naar het oosten. In 1987 werden de goed bewaarde Romeinse thermen opgegraven tijdens restauratiewerken aan de kerk van Entrammes. Waarschijnlijk raakten de thermen in onbruik in de loop van de 3e eeuw. Door de economische crisis in het Romeinse Rijk en de invallen van barbaren plooiden steden in Gallië zich terug binnen stadsmuren. In Entrammes werden resten van 8,5 meter hoge stadsmuren gevonden.[3]

In de middeleeuwen kwam er aan de Mayenne een priorij. Deze priorij werd gesloten na de Franse Revolutie. Op 2 mei 1593 vond er bij Entrammes een slag plaats tussen katholieken en hugenoten. Een troepenmacht uit Laval, aanhangers van de Heilige Liga, viel een troep soldaten van koning Hendrik IV aan. De soldaten weerstonden de aanval en een honderdtal mannen uit Laval sneuvelde.[4] Op 26 oktober 1793 vond er in Entrammes een veldslag plaats tussen het republikeinse leger onder leiding van generaal Léchelle en een royalistisch opstandelingenleger geleid door Henri de La Rochejaquelein. Het republikeinse leger werd verslagen met achterlating van duizenden doden.

In 1815 vestigden trappisten uit het Duitse Darfeld zich in de voormalige priorij en stichtten de Abdij van Port du Salut. In 1860 startten de monniken een kaasmakerij, die in 1959 werd verkocht. De kaasmakerij sloot in 2005, maar in 2010 werd een andere kaasmakerij geopend in de gemeente.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Entrammes bedroeg op 1 januari 2021 26,16 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 86,5 inwoners per km².

In de gemeente monden de Vicoin, de Ouette en de Jouanne uit in de Mayenne.

Kaart van de gemeente met de belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Partnergemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Entrammes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.