Eric Cartman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eric Theodore Cartman
South Park-personage
Geslacht Mannelijk
Haar Bruin (meestal bedekt)
Leeftijd 9
Baan Scholier
Religie Rooms-katholiek
Tijdelijk
Joods (Jewpacabra)
Blaintology (Super Best Friends)
Debuut The Spirit of Christmas (Jesus vs. Frosty)
Stem Trey Parker
Lijst van personages

Eric Theodore Cartman (meestal afgekort tot Cartman) is een personage uit de animatieserie South Park. Hij is een van de vier centrale personages en is 9 jaar oud, net als Kenny, Stan en Kyle. Cartman draagt een lichtblauwe muts en een rode jas. De stem van Cartman wordt ingesproken door Trey Parker.

Kyle, Stan en Kenny haten Cartman en dit is wederzijds. Opvallend genoeg zijn de vier toch vrienden.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Karaktereigenschappen[bewerken]

Eric, die meestal alleen genoemd wordt bij zijn achternaam, heeft onder andere de volgende eigenschappen:

In veel afleveringen komt Eric vaak over als door en door slecht en het doet hem vaak niets wanneer mensen met wie hij omgaat in levensbedreigende situaties terechtkomen; dit geldt vooral bij Kyle. In de aflevering Cherokee Hair Tampons, bijvoorbeeld, heeft Kyle een nieuwe nier nodig en is Eric de enige mogelijke donor. Eric vraagt er tien miljoen dollar voor, ook al zal Kyle zonder deze nier sterven. Zijn favoriete restaurant blijkt Kentucky Fried Chicken te zijn. Hij scheldt heel veel op Kyle.

Familie[bewerken]

Iets anders wat opvalt aan Cartman is zijn familie. Zijn moeder, Liane Cartman, die altijd aardig en bezorgd is over haar zoontje, is in werkelijkheid een prostituee en stond te bewonderen op de cover van Crack Whore Magazine. Cartmans vader is Jack Tenorman, de vader van Scott Tenorman. Dit blijkt uit aflevering 1406.

In seizoen 1 zegt Cartman "My grandma is Dutch-Irish and my grandpa is Lesbian, that makes me quarter lesbian!" ("Mijn oma is Nederlands-Iers, en mijn opa is Lesbisch, dus ik ben kwart Lesbisch!"), waaruit blijkt dat Cartman voor 1/8 Nederlands is.

In seizoen 14 in aflevering 200 en die daarop, wordt eindelijk duidelijk wie de vader van Cartman is en waar hij is. Het gaat om de vader van Scott Tenorman, die Cartman eerder heeft laten vermoorden en verwerken tot chili con carne. Als Cartman dit ontdekt, is hij enorm geschokt. Niet omdat hij zijn vader heeft laten vermoorden en opeten, maar omdat dit betekent dat zijn vader rood haar en sproeten heeft.

Overlijden[bewerken]

Cartman gaat in de serie twee keer dood. In de eerste The Spirit of Christmas (Jesus vs. Frosty), waar de namen van hem en Kenny waren omgewisseld. Deze aflevering was een voorloper van de serie, en zijn dood in deze aflevering is dan ook niet van invloed op de serie zelf. De tweede keer is in de aflevering Imaginationland Episode III, als hij net Imaginationland binnen is gezogen en er een bom ontploft die ook meegezogen is. Butters overleeft dat echter en hij fantaseert alles weer in de oude staat terug en zo komt Cartman ook weer tot leven.

In de aflevering The Death of Eric Cartman denkt Cartman dat hij dood is. Dit is omdat zijn vrienden besloten hebben om hem te negeren. Alle kinderen van South Park Elementary doen mee, behalve Butters, waardoor Cartman denkt dat Butters met de doden kan spreken, zoals het jongetje uit de film The Sixth Sense.