Eric Toebosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.

Eric Toebosch (Venlo, 1949) is een Nederlands kunstschilder.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Toebosch studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede.

Stijl en oeuvre[bewerken | brontekst bewerken]

Toebosch' stijl en oeuvre kenmerken zich vooral door taferelen uit zelfgeschreven sprookjes, mythen en sagen. Ook de dood is een vaak terugkerend thema in zijn schilderijen. Wellicht ter compensatie voor dit zware onderwerp kiest Toebosch daarnaast vaak voor humor in zijn werk. Veelvuldig terugkerende elementen in zijn schilderijen zijn onder andere engelen, kruisen, zandlopers en schilden. Door het gebruik van deze symbolen wordt Toebosch vaker geplaatst in de traditie van de spirituele kunst. Ook vertoont zijn werk raakvlakken met de Byzantijnse kunst, vooral door het gebruik van goudverf.

Daarnaast gebruikt Toebosch vaak teksten in zijn werk. Daarbij schijnt hij een lichte voorkeur te hebben voor de Duitse taal, wat ook in veel titels van zijn schilderijen terugkomt.

Kunstcollecties[bewerken | brontekst bewerken]

Toebosch heeft opdrachten gemaakt voor diverse bedrijven, waaronder DSM, Stone-Art en de Mutsaersstichting. Ook zijn een aantal van zijn schilderijen in de openbare collecties van het Stedelijk Museum Roermond en het Museum van Bommel van Dam in Venlo. Het werk van Eric Toebosch is diverse malen geëxposeerd in Finland en Nederland.