Eriosorus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eriosorus
Eriosorus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Pteridaceae (Lintvarenfamilie)
Onderfamilie:Pteridoideae
Geslacht
Eriosorus
Fée (1852)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Eriosorus is een geslacht met ongeveer dertig soorten tropische varens uit de lintvarenfamilie (Pteridaceae).

Het zijn varens uit het Neotropisch gebied, voornamelijk uit de páramo, een ecosysteem van koele, natte hooglanden tussen 1.500 en 5.000 m, in tropische zones van het Andesgebergte in Zuid-Amerika, zuidelijk Mexico, Bolivië, Brazilië, Uruguay en de eilanden Tristan da Cunha en Gough.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De geslachtsnaam Eriosorus is afkomstig van het Oudgriekse ἔριον, erion (wol) en σωρός, sōros (hoop of heuvel), naar de wollige haren die de sporenhoopjes beschermen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Eriosorus zijn terrestrische varens met sterk behaarde rizomen, met een- tot viermaal gedeelde bladeren, aan de onderzijde bedekt met wit- of geel meelachtige poeder.

De sporenhoopjes staan aan de onderzijde van de bladeren. Ze bezitten geen indusium en worden beschermd door wollige haren.

Fossiele afdrukken van sporen uit de Andes tonen aan dat Eriosorus reeds tijdens het Oligoceen in het gebied voorkwam.[1]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Recent moleculair onderzoek door Patricia Sánchez-Baracaldo[1] heeft uitgewezen dat Eriosorus een parafyletische groep vormt. Samengevoegd met het zustergeslacht Jamesonia, ontstaat er echter wel een monofyletische groep.

De grote variatie in de morfologie van Eriosorus is een aanwijzing voor adaptieve radiatie, een wijze van soortvorming gebaseerd op verschillende migratiestappen tussen gescheiden biotopen binnen één verspreidingsgebied. Deze adaptieve radiatie zou uiteindelijk geleid hebben tot de soorten van het zustergeslacht Jamesonia.

Het geslacht telt 32 soorten en ten minste één hybride, waarvan een groot aantal relatief recent gevonden zijn.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]