Erkenning (familierecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Erkenning is een term die in het familierecht gebruikt wordt in de betekenis van de wettelijke erkenning van een kind door een man. Door de erkenning ontstaan er familierechtelijke betrekkingen tussen erkenner en het kind. De man kan dan als vader worden betiteld. Erkenning geeft echter niet automatisch ouderlijk gezag, dat dient apart bij de rechtbank te worden aangevraagd. Het erkennen van een kind als wettelijk wordt echten genoemd.

Nederland[bewerken]

Artikel 199 van Boek 1 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek bepaalt dat onder meer vader van een kind is, de man die het kind heeft erkend.

Artikel 204 bepaalt dat de erkenning onder meer in de volgende gevallen nietig is:

  • indien het kind jonger is dan 16 jaar: zonder toestemming van de moeder
  • indien het kind 12 jaar of ouder is: zonder toestemming van het kind
  • indien er al twee ouders zijn (bijvoorbeeld als het kind is geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder)

De toestemming kan op verzoek van de man die het kind wil erkennen, door de toestemming van de rechtbank worden vervangen, indien de erkenning de belangen van de moeder bij een ongestoorde verhouding met het kind of de belangen van het kind niet zou schaden, en de man de biologische vader (verwekker) is van het kind.

Voor erkenning is dus toestemming vereist van de moeder indien het kind jonger dan twaalf is, van het kind zelf indien het ouder dan zestien is en van beide indien het kind tussen de twaalf en zestien is. De man hoeft niet de verwekker te zijn. Bij ontbreken van toestemming van moeder en/of kind, kan de man, alleen als hij de biologische vader is, vervangende toestemming vragen aan de rechter. De juridische bilaterale betekenis van het woord erkennen wijkt vaak dus af van de taalkundige die naar een unilaterale actie verwijst: een erkenning kan nietig zijn. Bovendien houdt juridische erkenning niet in dat de man stelt de biologische vader te zijn.

Internationaal[bewerken]

In sommige landen is erkenning op vergelijkbare manier geregeld (bijvoorbeeld Duitsland), maar er zijn ook landen waarin vaderschap eenvoudiger wordt aangenomen (Frankrijk).

Lesbische erkenning[bewerken]

In oktober 2007 stelde een commissie onder leiding van Ella Kalsbeek voor om lesbische partners de mogelijkheid te geven een kind te erkennen. Op 12 augustus 2008 nam het kabinet het besluit dat het grote delen van het advies van de Commissie-Kalsbeek over zal nemen. Als een lesbisch stel samen een kind krijgt van een donor van de spermabank, kan het direct vanaf de geboorte met een simpele administratieve handeling het juridisch ouderschap verkrijgen. Om uit te zoeken hoe het juridisch geregeld moet worden, als de biologische vader wel bekend is, neemt het kabinet nog langer de tijd.

Bezwaren[bewerken]

Het feministische bezwaar tegen deze wettelijke regeling is dat het voor een vrouw zijnde de niet-biologische moeder niet mogelijk zou zijn om een kind te erkennen.

De vaderbeweging acht het daarentegen discriminerend omdat een biologische vader toestemming van een moeder nodig heeft om zijn eigen kind te erkennen.

Ontkenning[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ontkenning (familierecht) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De keerzijde van de erkenning is de ontkenning. Hierbij wordt ontkend dat de echtgenoot van de moeder de biologische vader is.

Externe link[bewerken]