Ernst Reijseger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ernst Reijseger

Ernst Reijseger (Bussum, 1954) is een Nederlands cellist. Hij is actief in de avant-gardejazz, de moderne klassieke muziek en de geïmproviseerde muziek.

Opleiding[bewerken]

Reijseger begon met cellospelen toen hij acht jaar oud was. Hij had les bij Anner Bijlsma, destijds eerste cellist van het Concertgebouworkest.

Ontwikkeling en activiteiten[bewerken]

Reijseger begon in de vroege jaren zeventig met improviseren. Hij speelde samen met onder andere Derek Bailey, Martin van Duynhoven, Georg Gräwe en Gerry Hemingway. Hij trad toen al in heel Europa op, met onder andere Burton Greene, Sean Bergin en ook met dans- en theatergroepen.

In de jaren tachtig begon hij met spelen in allerlei ensembles, zoals het Amsterdam String Trio, het Theo Loevendie Consort, het Guus Janssen Septet, het Arcado String Trio en het Instant Composer's Pool orkest. Dit laatste ensemble onder leiding van Misha Mengelberg voerde op een vernieuwende wijze de werken van onder andere Thelonious Monk, Herbie Nichols en Duke Ellington uit, en speelde ook eigen composities geïnspireerd op de jazz, de tango en de volksmuziek. Reijseger speelde ruim 10 jaar in dit orkest.

Eind jaren 80 richtte Ernst Reijseger samen met saxofonist Michael Moore en drummer Han Bennink het Clusone Trio op, genoemd naar het festival in Italië waar zij voor het eerst samen optraden. Na ruim 10 jaar, waarin ze 5 albums opnamen en over de hele wereld hebben opgetreden, hieven zij het trio op. Ook schrijft Reijseger muziek voor films en documentaires. Zijn composities worden uitgevoerd door vermaarde muzikanten als celliste Larissa Groeneveld en pianist Frank van de Laar. Ook geeft Reijseger af en toe workshops voor kinderen. Hij was bijvoorbeeld bij de Amsterdamse cellobiënnale 2010 dirigent/begeleider van het Mega Kinder Cello Orkest (MKCO). Tegen woordig treedt Reijzeger vooral op met pianist Harmen Fraanje en de Senegaleese vocalist Molla Sylla in het trio Reijseger, Fraanje, Sylla.

Prijzen en onderscheidingen[bewerken]

In 1985 werd Reijseger de Boy Edgar Prijs toegekend. In 1995 won hij de Bird Award op het North Sea Jazz Festival. In 2010 won hij het Gouden Kalf voor beste filmmuziek.