Erpsongs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Erpsongs
Studioalbum van Ozric Tentacles
(album nr. 1)
Vlag van Engeland
Uitgebracht 1985
Opgenomen 1984-1985
Genre spacerock
Label(s) Dovetail 1
Chronologie
  1985
Erpsongs
  1985
Tantric obstacles

(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Erpsongs is het debuutalbum van Ozric Tentacles. De band begon in 1983 en speelde spacerock, een genre dat toen geheel uit de mode was. Tijdens concerten viel er nog wel wat te verdienen, maar zelfs de doorgewinterde bands als Hawkwind en Gong hadden het moeilijk. De Ozrics begonnen met optreden en daar werd om opnamemateriaal gevraagd dat er niet was. De goedkoopste manier van verspreiden van muziek van toen was de muziekcassette en zo werd Erpsongs dan ook verspreid; tijdens concerten en via postorder. Er zouden nog vijf van zulke albums volgen voordat er een “echte” uitgave op compact disc zou volgen.

De term “Erp” zou de band blijven achtervolgen, een vergelijking met 'Zero the Hero' van Gong. De nummers op Erpsongs zijn instrumentaal en zijn opgenomen in een geluidsstudio bij Ed Wynne thuis.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste drie stapten uit en gingen verder met The Ullulators. Joie Hinton speelde later in Eat Static. Nick van Gelder zou later spelen bij Jamiroquai (1993: Emergency on Planet Earth). Gavin Griffiths speelde in Dream Machine.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

CD
Nr. Titel Duur
1. Velmwend  
2. Fast dots  
3. Thyroid  
4. Spiral mind  
5. Synth on a plinth  
6. Dharma reggae  
7. Tidal otherness  
8. Erpriff  
9. Descension  
10. Misty gliss  
11. Dots thots  
12. Clockdrops  
13. Five jam  
14. Oddhamshaw  

Het album verdween lange tijd uit zicht, maar in 2000 werd het opnieuw uitgegeven in de box Vitamins enhanced en sindsdien in allerlei versies, al dan niet samen met een ander album uit die box. Track 7 is niet geheel ongeschonden uit de strijd gekomen.