Esbjörn Svensson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esbjörn Svensson tijdens een concert in Gent.

Esbjörn Svensson (Skultuna, 16 april 1964 - Ingarö, 14 juni 2008), geboren als Bror Fredrik Svensson, was een Zweedse jazzpianist. Hij was ook de oprichter van de jazz-groep Esbjörn Svensson Trio, ook wel E.S.T. genoemd. Op zijn 44ste overleed hij, bij een duikongeluk, op 14 juni 2008.

Levensloop[bewerken]

Esbjörns moeder speelde klassieke muziek op de piano. Esbjörns vader was een fan van jazzmuziek. Esbjörn toonde eerst interesse in klassieke muziek, maar in zijn tienerjaren, kreeg hij interesses in rock. Hij speelde in bandjes met klasgenoten, waarna hij terugkeerde in de klassieke muziek, en uitkwam bij de jazz. Op zijn zestiende ging Esbjörn naar een muziekcollege en nam pianoles. Later studeerde hij op de Kungliga Musikhögskolan, het muziekcollege van Stockholm.

In 1990 startte Esbjörn een jazz-duo met Magnus Öström, een drummer. In 1993 kwam Dan Berglund erbij. E.S.T. was ontstaan. Dat jaar nog verscheen hun eerste album: "When Everyone Has Gone".

De internationale doorbraak van E.S.T. was in 1999 toen ze hun album From Gagarin’s Point of View uitgaven. Na de albums Good Morning Susie Soho (2000) en Strange Place For Snow (2002) kreeg men in de VS ook interesse in E.S.T. Ze gingen op tour door Europa, Japan en de VS. De albums die ze daarna uitbrachten, Seven Days Of Falling (2003), Viaticum (2005), en Tuesday Wonderland (2006) werden ook goed ontvangen. E.S.T. was het eerste Europese jazz-combo dat op de voorpagina belande van het tijdschrift Down Beat, uit Amerika.

Het laatste optreden van E.S.T. was in Moskou, Rusland, want op 14 juni 2008 stierf Esbjörn Svensson. Esbjörn ging duiken bij Ingarö, nabij Stockholm, samen met zijn veertien jaar oude zoon en een instructeur. Deze twee vonden hem op de zeebodem. Hij werd per helikopter naar het ziekenhuis "Karolinska Universitetssjukhuset" gebracht, maar kon niet gered worden. Hij stierf als 44 jaar oude man, die getrouwd was en twee zoons had.

Prijzen[bewerken]

Esbjörn werd in 1995 en 1996 de Zweedse jazzmuzikant van het jaar. In 1998 was hij de componist van het jaar.