Escom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Escom winkel in Duitsland in 1998

Escom was de naam van een Duitse keten van computerwinkels, met vestigingen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Mede door overname van bestaande ketens groeide Escom begin jaren negentig snel. Er kwamen vestigingen in alle grote steden in Nederland. De snelle groei speelde Escom parten. Er was gebrekkig management en er ontstond negatieve naamsbekendheid doordat de service te wensen over liet. Over 1995 leed het beursgenoteerde bedrijf een verlies van 185 miljoen Duitse mark. Omdat er geen reddingsactie op gang kwam, werd de keten op 15 juli 1996 failliet verklaard. Er werd echter wel tijdelijk een doorstart gemaakt onder de naam Escom 2001.

Escom betaalde in het voorjaar van 1995 nog 14 miljoen dollar voor de overname van de bezittingen van het failliete Commodore International, bekend van de Commodore 64 en Amiga-computers. Daarbij was Escom vooral op de merknaam Commodore uit. Er werd meteen begonnen met de verkoop van computersystemen onder die merknaam. Voor Amiga-gerelateerde artikelen werd een aparte divisie opgezet.

Na Escoms faillissement werd de merknaam Commodore overgenomen door Tulip en het merk Amiga door Gateway.

In 2013 (ruim 17 jaar na het faillissement) is eigenaar en oprichter van Computertrade, Van Zundert Automatisering, en Finanta ICT Services, de heer J.P.A. van Zundert begonnen met de her-opstart van Escom Nederland. Heer van Zundert is meteen begonnen met de website www.escomnederland.nl en zal in de loop van 2014 gaan komen met eigen merk computers, laptops, servers. Deze zullen in eigen bedrijf worden ontwikkeld en worden geproduceerd. Deze systemen zijn eerst te koop voor bedrijven en later zullen de particulieren volgen. Heer van Zundert wil het verschil gaan maken door een uitstekende service en prijs/kwaliteit weg te zetten. Er zal een eigen klantenservice komen waarvoor geen duur 0900 nummer gebeld hoeft te worden.