Espel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Espel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Espel (Flevoland)
Espel
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 43′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.515[1]
Overig
Woonplaatscode 1280
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Una Sancta

Espel is een klein dorp in Nederland. Het ligt in het westen van de gemeente Noordoostpolder, gelegen aan de provinciale weg van Urk naar Lemmer.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Espel ligt bij de driesprong van de N712 en de N714. Het is midden in de polder gesitueerd, halverwege tussen Emmeloord en de IJsselmeerkust. De dichtstbijzijnde grotere plaatsen zijn Emmeloord en Urk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Espel is genoemd naar Espelo (ook wel geschreven als Espel of Espelbergh) dat vroeger ten noorden van Urk lag. Volgens een boek uit 1317 lag Urk toentertijd 'in parochia dicta Espelo'. Het achtervoegsel -lo wordt doorgaans als 'bos' geïnterpreteerd, maar kan ook laag kreupelhout of zelfs een waterloop (en daarmee samenhangend: een moerassig gebied) aanduiden. Deze betekenissen zijn hier niet eens onwaarschijnlijk, omdat de esp (waar espe- van afgeleid is) een boomsoort is die juist op natte grond gedijt. Dit gebied is later door de Zuiderzee opgeslokt. Bij Holten ligt een dorp met de naam Espelo.

Het dorp werd geheel volgens plan gesticht in 1956 als agrarische nederzetting in de toen tien jaar droge Noordoostpolder. Het nieuwe dorp kreeg na de stichting diverse voorzieningen, zoals winkels, drie scholen, twee kerken, en twee cafés.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop der jaren verdween een aantal faciliteiten. De laatste winkel sloot zijn deuren in 2009. In 2011 kwam er op initiatief van de dorpsbewoners een nieuwe buurtsuper in Espel, de Troefmarkt. Deze werd geopend door een ondernemer uit Lelystad.[2] Eind 2014 werd de buurtsuper binnen de Attent winkelformule voortgezet door een ondernemer uit het naburige Tollebeek. In en rondom het dorp wonen thans circa 1400 mensen, het dorp heeft nog steeds een eigen kerk, een school, een café-restaurant annex zalen- en bowlingcentrum, en sportvelden voor voetbalclub SC Espel.

Het gebied rond Espel is thans een belangrijk bloembollenareaal waar voornamelijk tulpen worden geteeld. In elk voorjaar wordt een route langs de bloeiende bollenvelden uitgezet. Aan de IJsselmeerdijk bij Espel bevindt zich een van de grootste windmolenparken van Nederland, een park van ruim 80 molens met een hoogte tot ongeveer 200 meter (Windpark Noordoostpolder).

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijn van EBS rijdt door Espel:

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Espel (Noordoostpolder) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.