Estádio Fonte Nova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Estádio Fonte Nova, ook bekend onder de naam Estádio Octávio Mangabeira, was een voetbalstadion dat op 28 januari 1951 werd geopend. Het had een maximale capaciteit van ongeveer 66.000 toeschouwers en was gelegen in de stad Salvador, de hoofdstad van de deelstad Bahia. Het is de thuishaven van de voetbalclubs Esporte Clube Bahia en Esporte Clube Vitória.

Nadat een deel van de bovenste tribunes van het stadion naar beneden vielen – waarbij zeven doden en vele gewonden vielen – besliste de regering van Bahia om het stadion te slopen en op dezelfde site een nieuw stadion te bouwen, dat de Bahia Arena zal gaan noemen.

De eerste naam van het stadion vereerde Octávio Cavalcanti Mangabeira, die van 1947 tot 1954 gouverneur van de staat Bahia was.

Geschiedenis[bewerken]

Het stadion werd geopend in 1951, maar werd 1969 en 1971 gerestaureerd. Na die renovatie was de capaciteit van 35.000 tot 110.000 toeschouwers uitgebreid. De eerste wedstrijd werd op 28 januari 1951 gespeeld. De wedstrijd werd door Guarany en Botafogo, beiden lokale teams. Het duel eindigde op 2-1 voor Guarany. Op 12 februari 1989 noteerde het stadion de grootste opkomst ooit, met maar liefst 110.438 toeschouwers, toen Bahia Fluminense versloeg met 2-1.

Op 25 november 2007, toen er een match werd gespeeld tussen Bahia en Vila Nova FC, was er een massale opkomst vanwege het feit dat Bahia kampioen kon spelen in de Campeonato Brasileiro Série C.

Bahia promoveerde naar de Campeonato Brasileiro Série B, maar er vielen zeven doden te betreuren nadat een deel van de bovenste tribunes naar beneden was gekomen. Hierna besliste de regering van Bahia om het stadion te slopen en op dezelfde plaats een nieuw stadion te bouwen, dat Bahia Arena zal gaan heten. Dat stadion zal gebruikt worden voor het WK voetbal 2014 en de Olympische Zomerspelen 2016, die beide in Brazilië zullen plaatsvinden.