Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
River Plate Stadion

Het Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, beter bekend als El Monumental en ook River Plate Stadion, is een voetbalstadion in de wijk Núñez van Buenos Aires, Argentinië. Het is het thuisstadion van River Plate, en is in 1986 genoemd naar oud-voorzitter Antonio Vespucio Liberti, die in de periode 1933-1969 vijfmaal voorzitter was van River Plate.

Bij de opening in 1934 liepen de tribunes voor driekwart rond, de vierde zijde werd volledig opengelaten. De tribunes - al wel in twee ringen - lagen dus de vorm van een hoefijzer rond het veld. Uiteindelijk komt het stadion toch af, en heeft het de grote, doorgaande ronde vorm. De plattegrond heeft ook een atletiekbaan. De kleedkamers onder de tribunes hebben een raampje aan de veldzijde, vlak boven het veld. Het stadion is gerenoveerd voor de WK voetbal van 1978, met toen nog 76.600 plaatsen. Nu de staanplaatsen zijn verdwenen is de capaciteit 66.449. In het Monumental werd onder andere de finale gespeeld (Nederland - Argentinië 1-3).

Bij het stadion zijn ook faciliteiten voor tennis, basketbal, zwemmen, bowling, en andere sporten, plus woningen voor jonge sporters, een bioscoop en een museum.

In 2011 werd besloten dat River Plate een jaar lang geen wedstrijden in El Monumental mag spelen. Dit vanwege de rellen rondom de degradatie van River Plate