Eerste klasse 2010-11 (basketbal België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ethias League 2010-11)
Ethias League
Land België
Bond KBBB
Aantal clubs 9
Opgericht 1928
Website www.basketleague.be
Recordtitelhouder Mechelen(15x)

Seizoen 2010-2011 van de Ethias League, de hoogste basketbalklasse in België, was de 64e editie en telde negen clubs en eindigde met play-offs in mei. De Ethias League 2010-11 startte in het weekend van 2 oktober.

De reeks bestaat ook dit jaar uit 9 ploegen, in plaats van 10, omdat de kampioen uit 2de nationale, BBC De Westhoek Zwevezele niet voldeed aan de nodige licentievoorwaarden. Ook een nieuw Limburgs project, Limburg Energy, voldeed niet aan de licentievoorwaarden. Dit jaar kan dus met andere woorden een team uit de tweede divisie naar de Ethias League promoveren, maar er kan niemand degraderen. Alle ploegen spelen vier keer tegen elkaar, 2 keer thuis, 2 keer op verplaatsing. In mei start dan de eindronde, de zogenoemde play-offs, waar de zes hoogst geklasseerde ploegen onderling uitmaken wie kampioen wordt. De kampioen werd uiteindelijk grootmacht Spirou Charleroi.

Teams[bewerken | brontekst bewerken]

De negen teams voor het seizoen 2010-11 zijn:

  1. Optima Gent
  2. Telenet Oostende
  3. Stella Artois Leuven Bears
  4. Spirou Charleroi
  5. Antwerp Giants
  6. Dexia Mons-Hainaut
  7. Belgacom Liège Basket
  8. Okapi Aalstar
  9. Royal BC Verviers-Pepinster

Eindklassement[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt gewerkt met percentages, namelijke hoeveel matchen een team procentueel heeft gewonnen ten opzichte van het aantal matchen dat het team heeft gespeeld. In de eerste kolom zie je het aantal gewonnen en verloren matchen, in kolom twee het percentage gewonnen matchen.

VET= plaatsen zich voor play-offs

1. Spirou Basket Charleroi 25-7 78,1%
2. Generali Okapi Aalstar 22-10 68,8%
3. Dexia Mons-Hainaut 21-11 65,6%
4. Telenet BC Oostende 20-12 62,5%
5. Antwerp Giants 17-15 53,1%
6. Stella Artois Leuven Bears 13-19 40,6%
7. VOO Verviers-Pepinster 11-21 34,4%
8. Belgacom Liège Basket 10-22 31,3%
9. Optima Gent 5-27 15,6%

Play-offs[bewerken | brontekst bewerken]

Na de reguliere competitie, die 36 speeldagen duurde, startten de play-offs, waar de beste 6 teams aan deelnamen. Het is in deze eindronde dat de kampioen bepaald wordt. De eerste en tweede mochten in de eerste ronde rusten, terwijl 3 tegen 6 en 4 tegen 5 speelden. Wie het eerst twee keer won, ging door. De in het klassement hoogst geplaatste ploeg had thuisvoordeel, wat betekende dat die ploeg bij 1-1 thuis mocht spelen. In de tweede ronde speelde de eerste tegen de in het klassement laagst geplaatste ploeg die in de 2de ronde zat. De tweede in het klassement speelde tegen de andere gekwalificeerde. De winnaars speelden tegen elkaar de finale (om het eerst 3 keer winnen) en beslisten dus onderling wie kampioen werd.

VET= plaatsten zich voor de volgende ronde

Ronde 1[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd gespeeld in een Best of 3.

Ploegen Uitslagen Eindstand
Telenet BC Oostende vs. Antwerp Giants 87-80, 58-74, 77-72 2-1
Dexia Mons-Hainaut vs. Stella Artois Leuven Bears 81-54, 82-89, 85-74 2-1

Halve finales[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd gespeeld in een Best of 3.

Ploegen Uitslagen Eindstand
Spirou Basket Charleroi vs. Telenet BC Oostende 71-59, 74-70 2-0
Generali Okapi Aalstar vs. Dexia Mons-Hainaut 72-54, 78-84, 79-59 2-1

Finale[bewerken | brontekst bewerken]

Er werd gespeeld in een Best of 5.

Ploegen Uitslagen Eindstand
Spirou Basket Charleroi vs. Generali Okapi Aalstar 64-60, 94-68, 59-53 3-0

Het is de tiende titel voor Spirou Basket Charleroi, de vierde op een rij.

Europees basketbal[bewerken | brontekst bewerken]

Wie speelt Europees in 2010-2011?[bewerken | brontekst bewerken]

Vorig seizoen plaatsten volgende clubs zich voor de Europese competities van 2010-11:

  • Voorrondes Euroleague: Spirou Basket Charleroi
  • Voorrondes Eurocup: Belgacom Liége Basket
  • Eurochallenge: Base BC Oostende
  • Voorrondes Eurochallenge: Generali Okapi Aalstar en Antwerp Giants. Ten slotte kreeg Dexia Mons-Hainaut een wildcard.

Hoe deden de Belgische ploegen het Europees?[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spirou Basket Charleroi overleefde opvallend de drie voorrondes van de Euroliga tegen respectievelijk Nymburk uit Tsjechië, Kazan uit Rusland en Berlijn uit Duitsland. In de groepsfase nemen ze het op tegen het Spaanse Madrid, Athene uit Griekenland, het Duitse Bamberg, Málaga uit Spanje en het Italiaanse Rome. Uiteindelijk eindigde Charleroi op de laatste plaats, ondanks enkele mooie zeges.
  • Belgacom Liège Basket moest het in de voorronde van de Eurocup opnemen tegen het Israëlische Jeruzalem. Het verloor twee keer en werd afgeleid naar de groepsfase van de Eurochallenge. Daarin ontmoette het Norköpping uit Zweden, Netanya uit Israël en Ankara uit Turkije. Het werd uitgeschakeld, omdat het derde eindigde.
  • Telenet BC Oostende was rechtstreeks geplaatst voor de Eurochallenge- groepsfase. Daarin nam het het op tegen Mons, de eerste Europese wedstrijden in de Belgische geschiedenis waarin twee teams uit hetzelfde land het tegen elkaar opnamen, en Nancy en Orléans uit Frankrijk. Na een mooie eerste plaats nam Oostende het in de volgende ronde op tegen Koeban uit Rusland, Prostejov uit Tsjechië en Zadar uit Kroatië. Oostende werd groepswinnaar en plaatste zich zo voor de kwartfinales, een "Best of three" tegen Ventspils uit Letland. Na spannende duels haalde Oostende het met 2-1. Zo plaatste het zich voor de Final Four. In de halve finale namen ze het op tegen Novo Mesto uit Slovenië, een ploeg die eerder al in de groep van Bergen zat. Ook Oostende verloor. Het won wel nog de kleine finale tegen Sint-Petersburg uit Rusland.
  • Generali Okapi Aalstar moest het in de voorronde van de Eurochallenge opnemen tegen Norrköping uit Zweden. Ze werden na twee nederlagen uitgeschakeld.
  • Antwerp Giants moest het in de voorronde van de Eurochallenge opnemen tegen Minsk uit Wit-Rusland. Ze gingen door naar de groepsfase. Daarin wachtten Koeban uit Rusland, Boekarest uit Roemenië en Moskou, ook al uit Rusland. Antwerp ging door naar de volgende ronde. Tegenstanders waren Novo Mesto uit Slovenië, Karşıyaka SK uit Turkije en Mons, opnieuw Belgische matchen dus. Antwerp werd laatste in deze groep en was dus uitgeschakeld.
  • Dexia Mons-Hainaut moest het in de voorronde van de Eurochallenge opnemen tegen Sopot uit Polen en ging net als Antwerp door naar de groepsfase na twee zeges. Het kwam uit in dezelfde groep als Oostende, en ook Mons stootte door. In de volgende ronde wachtte de groep van de Antwerp Giants. Ook Mons kon zich niet kwalificeren, het eindigde derde.

Wie speelt volgend jaar Europees?[bewerken | brontekst bewerken]

Dit seizoen plaatsten volgende clubs zich voor de Europese competities van 2011-12:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]