EuroVelo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

EuroVelo is een netwerk van bewegwijzerde Europese fietsroutes. EuroVelo is een initiatief van de European Cyclists' Federation.

Het EuroVelonetwerk

Het doel van het netwerk is het bevorderen van fietstochten. Opvallend is dat daarbij niet alleen gedacht wordt aan lange fietstochten zoals een fietsvakantie, maar ook aan korte ritten bijvoorbeeld naar het werk of naar de bakker. De gedachte daarachter is dat wanneer een fietser toevallig een stukje de route volgt, zijn rit een extra dimensie krijgt doordat hij of zij als het ware zo door zou kunnen fietsen naar die verre eindbestemming van die route.

Aan de uitvoering van het netwerk wordt nog gewerkt. Alleen de North Sea Cycle Route is volledig bewegwijzerd. Deze route werd als eerste afgewerkt in 2001 en werd feestelijk geopend. De opening in Nederland viel echter in het water door de toen daar heersende MKZ-crisis. Andere routes zijn alleen nog maar in planning of gedeeltelijk bewegwijzerd. Soms wordt een traject van route binnen een land geopend. Zo wordt in 2004 het gedeelte in Hongarije van de Oost-Europaroute afgewerkt en het gedeelte in Oostenrijk van de Midden-Europaroute afgewerkt. De routes worden ontwikkeld en aangelegd in nauwe samenwerking met nationale, regionale en lokale overheden en ook met NGO's, zoals in Nederland het Landelijk Fietsplatform, dat de LF-routes beheert. Uiteindelijk zal het hele netwerk 63.505 km omvatten.

Routes van het EuroVelo netwerk[bewerken]

 1. Atlantische kustroute (Atlantic Coast route) van de Noordkaap tot aan Sagres in Portugal van 8186 km.
 2. Hoofdstedenroute (Capitals Route) van Galway tot aan Moskou van 5500 kilometer. Deze route loopt door Nederland over de LF4.
 3. Pelgrimsroute (Pilgrims Route) van Trondheim naar Santiago de Compostela van 5122 km.
 4. De route van Roscoff in Bretagne naar Kiev in Oekraïne van 4000 kilometer. Deze route loopt door België en Nederland over de LF1 en de LF13.
 5. Via Romea Francigena van Londen naar Rome en Brindisi van 3900 km. Deze route loopt over Brussel.
 6. Atlantische kust naar de Zwarte Zee (Atlantic Coast to Black Sea) of de Rivierenroute (Rivers route) van Nantes in Frankrijk naar Constanta in Roemenië van 3653 km.
 7. Midden-Europaroute (Middle Europe Route) van de Noordkaap tot aan Malta van 6000 km.
 8. Middellandse zeeroute (Mediterranean Route) van Cádiz in Spanje tot aan Athene van 5388 km.
 9. Van Oostzee naar de Adriatische Zee (Baltic Sea to Adriatic Sea) oftewel de Barnsteenroute (Amber Route) van Gdansk naar Pula in Kroatië van 1930 km.
 10. Oostzeeroute (Baltic Sea Route) oftewel de Hanzeronde (Hansacircuit) rond de Oostzee van 7930 kilometer
 11. Oost-Europaroute (East Europe Route) van de Noordkaap naar Athene van 5964 kilometer
 12. Noordzeefietsroute (North Sea Cycle Route) rond de Noordzee van 5932 km. Deze wordt in Nederland gevormd door de LF1 en LF10.

Externe link[bewerken]