Airbus Helicopters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Eurocopter Group)
Ga naar: navigatie, zoeken

Airbus Helicopters (voorheen: Eurocopter) is een internationale helikopterfabrikant en leverancier van ondersteunende diensten. Het bedrijf is gevormd in 1992 uit de helikopterdivisies van het Franse Aérospatiale en het Duitse DaimlerChrysler Aerospace AG (DASA).

In 2001 was Eurocopters marktaandeel in de wereld en in Amerika respectievelijk 40% en 30%. Op 14 mei 2005 voerde een Eurocopter Ecureuil een hoverlanding uit op de Mount Everest. Hiermee werd het wereldrecord gezet voor de hoogste take-off.

Door de fusie van de ouders van de Eurocopter Group, is het bedrijf een volledige subdivisie van EADS.

Producten[bewerken]

Door zijn aandeel van 62,5%, doet Eurocopter ook mee met de productie van de NH-90-helikopter. Op enkele van de helikopters van Eurocopter draait de rotor met de klok mee, van boven af gezien, in tegenstelling tot de meeste Amerikaanse helikopters. Hierdoor moet de piloot met de pedalen tegenovergestelde bewegingen maken dan in een Amerikaanse helikopter. Voor de modellen ontwikkeld in Duitsland (BK-117, EC-145, BO-105, enz.) geldt dit niet. Eurocopter is ook een pionier met de "fenestron", een omhulde staartrotor die efficiënter en veiliger is.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]