Europabank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Europabank
Logo
Europabank
Motto of slagzin De bank die durft.
Oprichting 1965
Sleutelfiguren Paul Malfeyt, CEO
Land België
Hoofdkantoor Vlag van België Gent, België
Werknemers 358 in 47 kantoren en hoofdkantoor (2023)
Leden +/- 180.000 klanten (2023)
Moederonderneming Groep Crelan
Producten financiële producten
Industrie financiële dienstverlening, bankwezen
Winst/jaar € 31,5 miljoen (2022)
Website Europabank
Portaal  Portaalicoon   Economie

Europabank is een Belgische bank die zich specialiseert in consumentenkrediet, hypothecair krediet, kredieten aan zelfstandigen en kleine ondernemingen, leasing en renting. De bank biedt een product- en dienstenaanbod aan van zowel leningen als spaarproducten, zichtrekeningen en betaalkaarten. Alhoewel haar naam anders doet vermoeden, is Europabank enkel actief in België.

Governance[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank is een 100% dochter van de Belgische coöperatieve Bank Crelan.

Sleutelpersonen midden 2023:

Groei en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank werd opgericht[1] in 1964 op initiatief van een Amerikaanse holdingmaatschappij, de International Bank of Washington. Deze was voornamelijk actief in de scheepvaart, de industrie en de verzekeringen. De oprichter van International Bank of Washington was George Olmsted, een generaal bij de Amerikaanse marine. Het beleid van Europabank werd steeds toevertrouwd aan lokale personen. Europabank startte op 31 maart 1965 met Vlaamse mensen in haar eerste vestiging op de Gentse Groentenmarkt. Europabank heeft zich van bij de aanvang geprofileerd als een zelfstandige bank met een duidelijke marktvisie en politiek.

Het initiële doel was een bank te zijn voor particulieren en handelaars, met een beperkt aantal commercieel goed gelegen kantoren. Het basisaanbod bestond uit betere voorwaarden voor spaarders en goedkoper geld voor mensen die wilden lenen. Een eenvoudige, efficiënte en snelle administratieve aanpak maakte deze politiek succesvol.

In 1983 werd de dochtermaatschappij eb-lease opgericht. Het opstarten van de leasingmaatschappij eb-lease was voor Europabank de stap naar de professionele wereld (vooral KMO’s) toe. Intussen is eb-lease verder gespecialiseerd in financiële leasing, renting en zakenkredieten voor zelfstandigen en ondernemers en in hypothecaire kredieten voor particulieren via kredietmakelaars. In het eerste kwartaal van 2020 fuseerden Europabank NV en eb-lease NV. Eb-lease blijft bestaan als een commerciële naam van Europabank, vooral gericht op de kredietmakelaars.

Europabank-kantoor aan de Groentenmarkt in Gent

In 1989 was Europabank de eerste Belgische bank die de kredietkaart VISA aan haar cliënteel aanbood.

Vanaf 1992 konden handelaars via Europabank het incasso van kredietkaarten laten verlopen. Europabank is de enige Belgische bank gecertificeerd door Visa en Mastercard voor de verwerking van deze betalingen en is een van de weinige concurrenten van Atos Worldline. Vooral voor de horecasector in België is Europabank tot op vandaag een belangrijke partner dankzij haar rol als acquirer in elektronisch betaalverkeer.

In 2000 werd de eigen website operationeel. Eind 2018 werd een nieuwe mobiele website gelanceerd waarbij volop wordt ingezet op het digitale verkoopkanaal. Zo kunnen er via de website kredieten aangevraagd worden en rekeningen geopend worden.

In 2002 werd “eb online” gelanceerd, internetbankieren van Europabank. In 2016 sprong Europabank op de kar van mobiel bankieren en werd eb online geoptimaliseerd voor het gebruik op desktops, tablets en smartphones. In 2019 is Europabank bij de eerste groep Belgische banken die via eb online de dienst 'instant payments' of de 'flitsbetalingen[2]' aan haar klanten aanbiedt. Ook was de bank een van de eerste kleinere Belgische banken om de digitale app itsme te integreren in haar systeem voor internetbankieren. De bank is sinds 2004 volledig eigendom van Crelan (toen nog Landbouwkrediet).

In 2005 lanceerde Europabank een betaalmodule om online betalingen via webshops te verwerken. Deze betaalmodule werd aangeboden aan de fysieke handelaars die tot het cliënteel van Europabank behoorden en een webshop wouden starten of uitbreiden. De online betaaloplossing maakt tot op vandaag deel uit van het productgamma van de bank en wordt up-to-date gehouden met de nieuwste betaalmethodes.

In 2006 lanceerde Europabank een systeem voor online betalingen met de Visakaart of Mastercard op het internet.[3] Europabank bood klanten de mogelijkheid om via “eb online” (de internetbankierentoepassing van de bank) een virtuele Visakaart of Mastercard aan te maken voor eenmalig gebruik. De virtuele kredietkaart is in feite niets meer of niets minder dan een combinatie van cijfers die eenmalig en uniek is waardoor klassieke internetgerelateerde kredietkaart-fraude quasi onmogelijk wordt. Dit systeem werd in 2017 stopgezet.

In 2015 vierde Europabank haar vijftigste verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum werd het eerste kantoor op de Gentse Groentenmarkt volledig gerenoveerd en heringericht. Dit luidde de start in van een grondige vernieuwing van het volledige kantorennet.

Op 19 april 2022 volgde Paul Malfeyt Rudi Vanlangendyck op als CEO van de bank.

Rendabiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank is een van de meest rendabele banken in België: het rendement op eigen vermogen bedroeg in 2022 19,2%[4].

De nettowinst in 2022 liep op tot 31,5 miljoen euro. Opvallend is de zeer lage Cost-Income-Ratio die in 2022 slechts 53,1% bedroeg. Vijfenzestig à zeventig procent wordt in de huidige marktomstandigheden beoogd door het gros van de banken.

Aandeelhouders[bewerken | brontekst bewerken]

In 1987 besloot de Amerikaanse hoofdaandeelhouder zijn buitenlandse participaties in banken, scheepvaart en industrie af te stoten om zich uitsluitend te gaan toeleggen op zijn verzekeringsactiviteit in de Verenigde Staten zelf. Europabank werd verkocht aan een groep Vlaamse investeerders. Hun koop werd ondergebracht in de holding Brinvest, die naast een controle van 75% over Europabank, ook 25% controle over de Bank van Roeselare verwierf.

Na Brinvest volgden de aandeelhouders elkaar in sneltempo op: Ackermans & van Haaren in 1996, Achmea – een Nederlandse holding - in 1998 en ten slotte Landbouwkrediet, (nu Crelan) op 1 april 2004.[5]

Netwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank-kantoor in Doornik

Het kantorennet van Europabank bestaat uit 47 stedelijke kantoren, gespreid over heel België. Terwijl de eerste kantoren zich concentreerden in Vlaanderen, en meer bepaald in Oost-Vlaanderen, opende Europabank in 1988 haar eerste kantoor in Brussel. In 1994 werd de stap naar het Franstalig landsgedeelte gezet met de opening van het eerste Waalse kantoor in Luik. In 2023 heeft Europabank 47 kantoren verspreid over België, met 32 in Vlaanderen, 4 in Brussel en 11 in Wallonië.

Europabank volgt de brick-and-clickstrategie en zet zowel in op haar kantoren als fysieke contactpunten als op haar website als digitaal verkoopkanaal.

In haar geschiedenis heeft Europabank slechts één kantoor definitief gesloten, namelijk het kantoor in het station Gent-Sint-Pieters. Dit besluit kwam er naar aanleiding van de plannen van de grondige en jarenlange renovatie van het Sint-Pietersstation. Europabank heeft (anno 2023) nog twee Gentse kantoren, namelijk het flagship-kantoor op de Gentse Groentenmarkt en het kantoor aan de Nieuwewandeling.

In 2019 verhuisde het grootste Brusselse kantoor van de Kruidtuinlaan naar de Keizerinlaan, vlak naast het station Brussel-Centraal.  

Europabank verkoopt onder de merknaam eb-lease haar producten via een uitgebreid netwerk van zelfstandige kredietmakelaars (verzekeringsmakelaar of soms zelfstandige agenten van andere banken Crelan en AXA-bank).

Personeelsbestand[bewerken | brontekst bewerken]

Het personeelsbestand van Europabank telde in juli 2023 358 personeelsleden. Er werken quasi evenveel mannen als vrouwen binnen de bank, evenredig verdeeld over de hoofdzetel en de 47 Europabank-kantoren.

Kernactiviteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank-kantoor in Eeklo

Europabank specialiseert zich als nichebank in het consumentenkrediet (Lening op Afbetaling) met de persoonlijke lening als speerproduct. Ook het hypothecair krediet is een belangrijk deel van het productaanbod. Aan de depositokant maken vooral de traditionele spaarproducten (spaarboekjes, termijnrekeningen) deel uit van het aanbod. Europabank werkt volgens het traditionele bankmodel en gebruikt haar klantendeposito's om kredieten te verstrekken.

Europabank slaagt er ook steeds meer in om ondernemingen en handelaars als klant te verwelkomen dankzij

  • haar rol als acquirer voor kaarttransacties (zowel via een betaalterminal als online). In dit segment concurreert Europabank met onder meer CCV, Keyware en Atos-Worldline.
  • het leasing- en renting aanbod en het ruime aanbod aan kredieten worden ondernemingen en handelaars aangetrokken als klant bij Europabank (eb-lease).

Communicatiepolitiek[bewerken | brontekst bewerken]

Europabank voert al decennia lang een klassieke communicatiepolitiek waarbij ze in het straatbeeld te zien is via kleinere en grotere straataffiches, reclame boven spoorwegbruggen en tankstations (op de vulpistolen). Ook in zowel de regionale als nationale pers is de bank te zien met printadvertenties. In 2017 lanceerde Europabank haar nieuwe baseline, "De bank die durft." Sindsdien worden alle reclame-uitingen gekenmerkt door deze baseline. Sinds 2017 is Europabank ook vaak aanwezig op radio met spots gericht op ondernemers en consumenten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) United States Congress (1969), Congressional Record: Proceedings and Debates of the ... Congress. U.S. Government Printing Office. Gearchiveerd op 1 juli 2023.
  2. VRT NWS, 16 banken pakken uit met supersnelle overschrijving, maar niet overal gratis. vrtnws.be (4 maart 2019). Gearchiveerd op 28 september 2020. Geraadpleegd op 20 mei 2020.
  3. https://www.standaard.be/cnt/go0v9b9n. Gearchiveerd op 1 juli 2023.
  4. Verslag Europabank. www.europabank.be. Geraadpleegd op 18 mei 2022.
  5. Overname Europabank opsteker voor Landbouwkrediet. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 20 mei 2020.