Europees Octrooibureau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vestiging in Rijswijk
Vestiging in München

Het Europees Octrooibureau (EOB, in het Engels EPO: European Patent Office) is een orgaan van de Europese Octrooi Organisatie dat belast is met de uitvoering van het Europees Octrooiverdrag (EOV).

Oprichting en structuur[bewerken]

Het Europees Octrooibureau is opgericht in 1977 om door middel van één octrooiaanvraag in een groot aantal landen in Europa octrooien te verlenen. Een verleend Europees octrooi wordt in de lidstaten beschouwd als een nationaal octrooi. Verdragsstaten mogen echter vragen om een vertaling van het octrooi of een deel daarvan in een officiële taal van de verdragsstaat. Als deze vertaling niet binnen 3 maanden na verlening wordt ingediend, wordt het octrooi geacht nooit te hebben bestaan in de desbetreffende verdragsstaat. Het EOB is geen instelling van de Europese Unie; ook 9 landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Zwitserland en Turkije, zijn lidstaat van de EOO. De werktalen van het EOB zijn Engels, Duits en Frans.

Bestuur[bewerken]

Het Europees Octrooibureau wordt bestuurd door de raad van bestuur die bestaat uit vertegenwoordigers uit alle lidstaten. De president wordt gewoonlijk voor 5 jaar door de raad van bestuur gekozen. De eerste president was de Nederlander dhr. Bob van Benthem, voormalig voorzitter van de Nederlandse Octrooiraad. Sinds 1 juli 2010 is Benoît Battistelli de president van het EOB. Hij volgde Mevrouw Allison Brimelow op.

Vestigingen[bewerken]

Een nevenvestiging van het EOB is gevestigd aan de Patentlaan in Rijswijk (Zuid-Holland). De hoofdzetel bevindt zich in München. Beide vestigingen zijn ongeveer even groot, daarnaast is er nog een kleinere vestiging in Berlijn. Verder zijn er kleine vestigingen in Wenen en Brussel. Het EOB heeft ongeveer 6.000 medewerkers.

Het EOB heeft geen vestiging in Den Haag, al zijn de lidstaten dat wel overeengekomen (art. 6 lid 2 Europees Octrooiverdrag).

Kritiek[bewerken]

Op het EOB is ook kritiek te geven. De organisatie krijgt uit het bedrijfsleven en vanuit landen soms het verwijt te ver buiten de economische werkelijkheid te staan met een niet realistische kijk op het nut en doel van octrooien. De taak van het EOB is echter om Europese octrooien te verlenen mits de aanvraag daarvoor aan de eisen van het Europees Octrooiverdrag voldoet; het is aan de verdragsstaten om een visie te hebben op nut en doel van octrooien. Van binnenuit de organisatie is er kritiek op de werkdruk en onduidelijkheid van de aansturing.

Leden[bewerken]

De volgende landen zijn momenteel leden van de Europese Octrooi Organisatie:

Landen waar Europese octrooien ook erkend worden zijn:

Externe link[bewerken]