Europees Octrooibureau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vestiging in Rijswijk
Vestiging in München

Het Europees Octrooibureau (EOB, in het Engels EPO: European Patent Office) is een orgaan van de Europese Octrooi Organisatie dat belast is met de uitvoering van het Europees Octrooiverdrag.

Oprichting en structuur[bewerken]

In 1973 werd het Europees Octrooiverdrag gesloten. Dit verdrag had als doel om aanvraag en verlening van Europese octrooien door het Europees_Octrooibureau te regelen en octrooiverlening binnen Europa te centraliseren. Het Europees Octrooibureau is opgericht in 1977 om door middel van één octrooiaanvraag in een groot aantal landen in Europa octrooien te verlenen. Sindsdien kunnen uitvinders kiezen of ze een octrooi aanvragen bij een nationaal octrooiverstrekker, of een Europees octrooi bij het Europees Octrooibureau.

Een verleend Europees octrooi wordt in de lidstaten beschouwd als een nationaal octrooi. Verdragsstaten mogen echter vragen om een vertaling van het octrooi of een deel daarvan in een officiële taal van de verdragsstaat. Als deze vertaling niet binnen 3 maanden na verlening wordt ingediend, wordt het octrooi geacht nooit te hebben bestaan in de desbetreffende verdragsstaat. Het EOB is geen instelling van de Europese Unie; ook 9 landen die geen lid zijn van de Europese Unie, zoals Zwitserland en Turkije, zijn lidstaat van de EOO. De werktalen van het EOB zijn Engels, Duits en Frans.

Bestuur[bewerken]

Het Europees Octrooibureau wordt bestuurd door de raad van bestuur die bestaat uit vertegenwoordigers uit alle lidstaten. De president wordt gewoonlijk voor 5 jaar door de raad van bestuur gekozen. De eerste president was de Nederlander dhr. Bob van Benthem, voormalig voorzitter van de Nederlandse Octrooiraad. Sinds 1 juli 2010 is Benoît Battistelli de president van het EOB. Hij volgde Mevrouw Allison Brimelow op.

Vestigingen[bewerken]

Een nevenvestiging van het EOB is gevestigd aan de Patentlaan in Rijswijk (Zuid-Holland). De hoofdzetel bevindt zich in München. Beide vestigingen zijn ongeveer even groot, daarnaast is er nog een kleinere vestiging in Berlijn. Verder zijn er kleine vestigingen in Wenen en Brussel. Het EOB heeft ongeveer 6.000 medewerkers.

Het EOB heeft geen vestiging in Den Haag, al zijn de lidstaten dat wel overeengekomen (art. 6 lid 2 Europees Octrooiverdrag).

Kritiek[bewerken]

Op het EOB is ook kritiek te geven. De belangrijkst kritiek is dat ze de normen over wat octrooieerbaar is tegen de wil van de politiek in oprekt. Met name de toegekende octrooien op planten hebben veel stof op doen waaien. Van binnenuit de organisatie is er kritiek op de werkdruk en onduidelijkheid van de aansturing.

Leden[bewerken]

De volgende landen zijn momenteel leden van de Europese Octrooi Organisatie:

Landen waar Europese octrooien ook erkend worden zijn:

Externe link[bewerken]