Europese Wiskunde Kangoeroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Europese Wiskunde Kangoeroe, ook wel gewoon Kangoeroe genoemd, is een wiskundewedstrijd voor scholen. Hij wordt jaarlijks georganiseerd in vele landen en regio's waaronder: België (enkel Vlaanderen), Bulgarije, Catalonië, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Hongarije, Italië, Kazachstan, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Paraguay, Polen, Roemenië , Rusland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Servië, Spanje, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Overal ter wereld wordt alles op dezelfde dag ingevuld.

Geschiedenis[bewerken]

In 1980 werd in Australië voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd georganiseerd. Het succes inspireerde enkele Franse wiskundigen om ook zoiets te doen. Als eerbetoon noemden ze hun wedstrijd Kangourou.

Wedstrijd[bewerken]

De Europese Wiskunde Kangoeroe wordt ook in Vlaanderen en Nederland georganiseerd. Elke leerling vult zijn vragenblad in op dezelfde dag, en alle leerlingen van eenzelfde school moeten hun vragenblad ook invullen op hetzelfde tijdstip. Die vragenbladen bestaan uit 24 of 30 multiplechoicevragen. Voor elke vraag zijn er 5 antwoordmogelijkheden, en naarmate men vordert worden de vraagstukken ook steeds uitdagender. Nederlandse leerlingen die een hoge score behalen, worden uitgenodigd voor de tweede ronde van de Nederlandse Wiskunde Olympiade.

Organisatie[bewerken]

Elke school neemt afzonderlijk deel aan de Kangoeroe. In Nederland wordt de Kangoeroewedstrijd georganiseerd door de Stichting Wiskunde Kangoeroe. In Vlaanderen wordt Kangoeroe georganiseerd door de Vlaamse Wiskunde Olympiade vzw.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]