Europese kampioenschappen kunstschaatsen 1949

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Europese Kampioenschappen kunstschaatsen 1949 was de 41e editie voor de mannen en de dertiende editie voor de vrouwen en paren van het jaarlijks evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie (ISU).

De kampioenschappen van 1949 vonden plaats van 28 tot en met 30 januari in Milaan. Het was de eerste keer dat een kunstschaats kampioenschap in Italië plaatsvond.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse en Oostenrijkse schaatsbond, verenigd in de "Deutscher und Österreichischer Eislaufverband", organiseerden zowel het eerste EK schaatsen voor mannen als het eerste EK kunstschaatsen voor mannen in 1891 in Hamburg, in toen nog het Duitse Keizerrijk, nog voor het ISU in 1892 werd opgericht. De internationale schaatsbond nam in 1892 de organisatie van het EK kunstschaatsen over. In 1895 werd besloten voortaan het WK kunstschaatsen te organiseren en kwam het EK te vervallen. In 1898, na twee jaar onderbreking, vond toch weer een herstart plaats van het EK kunstschaatsen.

De vrouwen en paren zouden vanaf 1930 jaarlijks om de Europese titel strijden. De ijsdansers streden vanaf 1954 om de Europese titel in het kunstschaatsen.

Deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Er namen deelnemers uit tien landen deel aan deze kampioenschappen. Zij vulden 34 startplaatsen in de drie disciplines in. Het organiserende land Italië was tot dit kampioenschap nog maar drie keer een vertegenwoordigd geweest op het EK kunstschaatsen. In 1931 en 1932 had Reneé Volpato bij de vrouwen deelgenomen en in 1937 Anna Cattaneo / Ercole Cattaneo bij de paren. Dit jaar werd het aantal startplaatsen verdubbeld, Grazia Barcellona en Carlo Fassi namen beide aan het individuele kampioenschap deel en gezamenlijk bij de paren.

België werd dit jaar vertegenwoordigd door het paar Suzanne Gheldolf / Jacques Renard. Zij waren het vierde paar dat voor België uitkwam op het EK kunstschaatsen. (Tussen haakjes het totaal aantal startplaatsen over de disciplines.)

Vlag van Oostenrijk Oostenrijk (8)
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk (8)
Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije (6)
Vlag van Hongarije (1949-1956) Hongarije (4)
Vlag van Italië Italië (3)
Vlag van België België (1)
Vlag van Frankrijk Frankrijk (1)
Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië (1)
Vlag van Noorwegen Noorwegen (1)
Vlag van Zwitserland Zwitserland (1)

Medaille verdeling[bewerken | brontekst bewerken]

In het mannentoernooi werd Edi Rada de zeventiende Europees kampioen, hij was de negende Oostenrijker die deze titel veroverde. De beide mannen op de plaatsen twee en drie, Ede Király en Helmut Seibt veroverden hun eerste EK medaille.

De beide vrouwen die in 1948 op de plaatsen twee en drie stonden, Eva Pawlik en Alena Vrzáňová, stonden dit jaar beide een trede hoger, het was hun tweede EK medaille. Pawlik was de vijfde vrouw die de Europese titel veroverde en de tweede Oostenrijkse nadat Fritzi Burger in 1930 de eerste Europees kampioene werd. Jeannette Altwegg op plaats drie veroverde haar eerste EK medaille.

Pawlik was al de beste Europese kunstschaatser op het EK in 1948. Op dat moment stonden er nog lopers uit Noord-Amerika aan de start. Zo wist Barbara Ann Scott uit Canada te winnen. Sinds 1949 mogen alleen hardlopers uit Europa deelnemen aan Europese kampioenschappen. Volgens deze regels zou Eva Pawlik tweevoudig Europees kampioen worden.

Bij de paren prolongeerden Andrea Kékesy / Ede Király de Europese titel, het was hun tweede medaille. Hun landgenoten op plaats twee, Marianne Nagy / Lászlo Nagy, veroverden hun eerste EK medaille. Herta Ratzenhofer / Emil Ratzenhofer stonden net als in 1948 op de derde plaats, het was hun tweede medaille.

Discipline Goud Zilver Brons
Mannen Vlag van Oostenrijk Edi Rada Vlag van Hongarije (1949-1956) Ede Király Vlag van Oostenrijk Helmut Seibt
Vrouwen Vlag van Oostenrijk Eva Pawlik Vlag van Tsjechië Alena Vrzáňová Vlag van Verenigd Koninkrijk Jeannette Altwegg
Paren Vlag van Hongarije (1949-1956) Andrea Kékesy / Ede Király Vlag van Hongarije (1949-1956) Marianne Nagy / Lászlo Nagy Vlag van Oostenrijk Herta Ratzenhofer / Emil Ratzenhofer

Uitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Mannen[bewerken | brontekst bewerken]

Er deden zes mannen uit vier landen mee. De meeste deelnames stond dit jaar achter de Europees kampioen Edi Rada, hij nam voor de vierde keer deel, en de beide Tsjechoslowaken, Vladislav Čáp en Zdenek Fikar, die beide voor de derde keer deelnamen. Ede Király en Carlo Fassi namen dit jaar bij de mannen en de paren deel.

# naam (deelname) land pc
Goud Edi Rada (4) Vlag van Oostenrijk
Zilver Ede Király (2) Vlag van Hongarije (1949-1956)
Brons Helmut Seibt (2) Vlag van Oostenrijk
4 Carlo Fassi Vlag van Italië
5 Vladislav Čáp (3) Vlag van Tsjechië
6 Zdenek Fikar (3) Vlag van Tsjechië

Vrouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Er deden zestien vrouwen uit zes landen mee. Zes vrouwen namen voor de derde keer deel. Susi Giebisch nam voor de tweede keer deel aan een EK kunstschaatsen, in 1948 bij de paren met Helmut Seibt en dit jaar solo. Andrea Kékesy en Grazia Barcellona namen dit jaar bij de vrouwen en de paren deel.

# naam (deelname) land pc
Goud Eva Pawlik (2) Vlag van Oostenrijk
Zilver Alena Vrzáňová (3) Vlag van Tsjechië
Brons Jeannette Altwegg (3) Vlag van Verenigd Koninkrijk
4 Jirina Nekolova (3) Vlag van Tsjechië
5 Dagmar Lerchova (3) Vlag van Tsjechië
6 Bridget Shirley Adams (3) Vlag van Verenigd Koninkrijk
7 Jacqueline du Bief Vlag van Frankrijk
8 Barbara Wyatt (3) Vlag van Verenigd Koninkrijk
9 Valda Osborn Vlag van Verenigd Koninkrijk
10 Andrea Kékesy (2) Vlag van Hongarije (1949-1956)
11 Lilly Fuchs Vlag van Oostenrijk
12 Beryl Bailey (2) Vlag van Verenigd Koninkrijk
13 Joan Lister Vlag van Verenigd Koninkrijk
14 Susi Giebisch Vlag van Oostenrijk
15 Helga Haid Vlag van Oostenrijk
16 Grazia Barcellona Vlag van Italië

Paren[bewerken | brontekst bewerken]

Er deden twaalf paren uit negen landen mee. Het paar Jennifer Nicks / John Nicks waren het enige paar dat voor de derde keer deelnamen. Voor het eerst nam er een Noors paar deel aan de EK kunstschaatsen. De Joegoslavische Silva Palme nam in 1939 deel met schaatspartner Paul Schwab en dit jaar met Marco Lajovic.

# naam (deelname) land pc
Goud Andrea Kékesy (2)
Ede Király (2)
Vlag van Hongarije (1949-1956)
Zilver Marianne Nagy (2)
Lászlo Nagy (2)
Vlag van Hongarije (1949-1956)
Brons Herta Ratzenhofer (2)
Emil Ratzenhofer (2)
Vlag van Oostenrijk
4 Bela Zachová (2)
Jaroslav Zach (2)
Vlag van Tsjechië
5 Suzanne Gheldolf
Jacques Renard
Vlag van België
6 Jennifer Nicks (3)
John Nicks (3)
Vlag van Verenigd Koninkrijk
7 Margot Walle
Allan Fjeldheim
Vlag van Noorwegen
8 Elly Staerck (2)
Harry Gareis (2)
Vlag van Oostenrijk
9 Grazia Barcellona
Carlo Fassi
Vlag van Italië
10 Elianne Steinemann
Andre Calame
Vlag van Zwitserland
11 Pamela Davis
Peter Scholes
Vlag van Verenigd Koninkrijk
12 Silva Palme (2)
Marco Lajovic
Vlag van Joegoslavië (1943-1992)