Eustachius van Luxeuil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
27-08-2014

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Bijzonder slecht geschreven, slordig artikel

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Eustachius van Luxeuil (560-625) was een geestelijke uit een adellijke Bourgondische familie. Zijn oom was de Frankische bisschop van Langres, die hem een Christelijke opvoeding gaf. Eustachius wordt monnik in het invloedrijke abdij van Luxeuil. Dit klooster werd in 590 gesticht door de Ierse monnik Columbanus, op een door de Hun Attila vernietigd Keltisch Heiligdom.

In 615 volgt Eustachius zijn leermeester Columbanus op en wordt hij de tweede abt van het klooster. Hij houdt zich aan de strenge Ierse kloosterregels die Columbanus had opgelegd. In deze periode kent dit klooster zijn grootste bloei. Op een bepaald moment leefden en werkten er zelfs 600 monniken. Enkelen onder hen zullen hoge ambten bekleden als abt of bisschop of zelfs heilig worden verklaard, zoals de heilige Amatus van Remiremont of Amandus van Maastricht. Eustachius is op die manier van onschatbare waarde geweest voor de verspreiding van de christelijke cultuur in West-Europa.

Later zou Eustachius nog op missionering vertrekken, onder meer naar het heidense Beieren en bij de Warasken, die leefden in het huidige grensgebied tussen Oost-Frankrijk en Zwitserland. Tijdens het bekeren van de vele Germaanse heidenen verrichtte hij verschillende wonderen, waaronder het genezen van blindheid en bezetenheid.

Eustachius wordt vaak voorgesteld als bisschop met kromstaf, mijter en een boek in zijn hand, al beantwoordde dit niet aan de historische waarheid. Meestal zien we hem in een zwart habijt en heeft hij de tonsuur of kruinschering, het symbool van toewijding aan God. In zijn nabijheid zien we dikwijls een meisje of jonge vrouw bij wie hij zijn hand op de ogen legt. Dit verwijst naar het verhaal van de heilige Salaberga van Laon. Eustachius genas haar blindheid toen ze nog een kind was. Om die reden is hij de patroonheilige van de blinden en wordt hij aangeroepen tegen krankzinnigheid en bezetenheid.

Hij heeft zijn feestdag op 29 maart.

Referenties[bewerken]

  • VAN DER LINDEN, S., De Heiligen, contact, Amsterdam, 2002.
  • CLAES, J., CLAES, A. en VINCKE,K., Sancti, Nog meer heiligen herkennen, Davidsfonds, Leuven, 2004.