Euthanasiemachine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een euthanasiemachine of een zelfmoordmachine is een constructie waarmee men zelf het eigen leven kan beëindigen. De machine is meestal zo ontworpen dat de dood snel en pijnloos is. Om de maker te vrijwaren van juridische problemen moet de persoon zelf de handeling verrichten die het apparaat in werking zet. Het gebruik van euthanasiemachines staat bloot aan hevige juridische en medisch-ethische debatten tussen voor- en tegenstanders van euthanasie, vergelijkbaar met de Pil van Drion.

Thanatron[bewerken]

Het thanatron is uitgevonden door de omstreden arts Jack Kevorkian en vernoemd naar de Griekse doodsgod Thanatos. Het thanatron is een constructie bestaande uit een infuus verbonden aan drie flacons. De eerste flacon bevat een fysiologische zoutoplossing, de tweede natriumthiopental, en de derde de thanatica kaliumchloride en pancuroniumbromide. Met hendels wordt de aansluiting van een flacon op het infuus gewisseld.

De arts sluit de persoon op het infuus aan. De persoon dient vervolgens zelf een hendel te activeren waardoor natrium thiopental in het infuus komt, waardoor de persoon in slaap valt. Wanneer de persoon eenmaal slaapt wordt na verloop van tijd of door een mechanische constructie, geactiveerd door de neervallende arm van de persoon, de derde flacon aangesloten. Pancuroniumbromide verlamt de ademhaling, terwijl kaliumchloride het hart vergiftigt. De dood treedt statistisch tussen de tweede en vierde minuut in.

De gebruikte chemicaliën zijn dezelfde als die van de dodelijke injectie voor een ter dood veroordeelde in verschillende staten van de Verenigde Staten van Amerika.

Mercitron[bewerken]

Nadat Dr. Kevorkian het thanatron had uitgevonden en dit liet gebruiken, verloor hij zijn licentie als arts, waardoor hij niet meer aan de benodigde chemische stoffen kon komen. Daarom vond hij een nieuw apparaat uit, het mercitron. Het mercitron is een ademhalingsmasker aangesloten op een gasfles met koolmonoxide. De persoon zet het masker op of krijgt het opgezet, en zet door middel van een schakelaar de gaskraan open, waardoor koolmonoxide in het masker loopt. De persoon raakt hierdoor zeer snel bewusteloos en overlijdt na ca. 10-20 minuten. Niet ingeademde koolmonoxide zal zich echter in de ruimte waarin de persoon zich bevindt verspreiden en is daardoor potentieel gevaarlijk voor de omstanders.

Deliverance machine[bewerken]

De euthanasiemachine van Philip Nitschke.

De Deliverance machine is een euthanasiemachine uitgevonden door Philip Nitschke. Deze bestaat uit een thanatron gekoppeld aan een computer. Deze computer bevat een programma dat de persoon een paar vragen stelt, en indien de "juiste" antwoorden worden gegeven automatisch een dodelijke injectie toedient door middel van een infuus. Het systeem en de vragen zijn zo opgesteld dat men zich ervan kan vergewissen dat de patient zelf de bewuste keuze maakt om te sterven, zodat de kans zo groot mogelijk is dat de leverancier van de machine niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van de gebruikers.

De plastic zak[bewerken]

Soms wordt zelfmoord gepleegd door het hoofd in een plastic zak te steken en de zak dicht te binden. Hierdoor stikt men wanneer uiteindelijk de zuurstof in de zak is opgebruikt. Wanneer het koolzuurgehalte in het bloed te hoog wordt ontstaat een benauwd gevoel, en raakt men in paniek. Het gaat gepaard met hevige spierbewegingen en stuiptrekkingen. Verder is koolstofdioxide zwaarder dan lucht en zal het de neiging hebben uit de zak te „vallen” waardoor de euthanasie mislukt of traag verloopt. Dit is ook het geval wanneer er een gaatje in de zak zit waardoor zuurstof kan binnendringen.

Nitschke kwam daarom met het idee de zak te koppelen aan een tank met een inert gas, zoals stikstof, helium of argon (meestal echter helium), waarbij het uitstromende gas zowel de nog aanwezige zuurstof als de nog uitgeademde kooldioxide verdrijft. Ook maakt hij gebruik van grotere zakken en van betere sluitingen door middel van plakband. Om de euthanasie optimaal te doen verlopen dient de zak te worden dichtgedrukt alvorens deze over het hoofd wordt getrokken zodat er geen lucht achterblijft, en dient men al in een zittende of liggende houding te zijn wanneer de euthanasie begint. Men verliest door het inademen van zuiver helium namelijk zeer snel het bewustzijn, reeds na enkele ademteugen. Wie staande de zak over het hoofd zou trekken en de gaskraan opendraaien, zal bij het intreden van de bewusteloosheid op de grond vallen waarbij men zich kan verwonden of waarbij de plastic zak kan scheuren en de euthanasie mislukt.

Omdat de benauwdheids- en overlevingsreflexen gebaseerd zijn op koolzuurgehalte in het bloed zullen deze niet optreden: er wordt helium ingeademd, waar het lichaam niets mee kan en men stikt snel, zonder verstikkingsgevoel, krampen of stuiptrekkingen.

In Engelstalige landen staat deze methode bekend als de „exit bag”, in Nederland als de heliummethode. De methode staat bekend als snel, pijnloos en zonder risico voor omstanders.

Zie ook[bewerken]