Evensong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Evensong (of Choral Evensong) is de naam van een dagelijkse kerkdienst in de middag of avond, waarbij - als het om een Choral Evensong gaat - het grootste deel van de dienst gezongen wordt door een koor of gastkoor. Het is een gebed voor de koren zelf.

Als er in Engeland 'Evensong said' staat, is er geen koor aanwezig en wordt de liturgie gesproken. De formuliergebeden voor de Evensong zijn afkomstig uit het 'Book of Common Prayer', wat in de Anglicaanse Kerk en andere kerken in de Anglicaanse traditie wordt gebruikt, maar wordt tegenwoordig ook in steeds meer kerken in Nederland toegepast, soms in aangepaste vorm. De meest complete Choral Evensong is wekelijks op zaterdagmiddag te volgen in de Basiliek van de Heilige Nicolaas tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Twee koren zingen daar de vesperdiensten in de Anglicaanse traditie afwisselend om de 14 dagen.

In Nederland werden de eerste Choral Evensongs in Schellinkhout en later in Zwaag (bij Hoorn, Noord Hollandt) gezongen door de Martinus Cantorij. Dit koor trok menig maal naar Engeland om de Engelse kathedraalkoren af te lossen in vakantietijd. Zo was het koor in Sint Davids in Wales, Sint Albans, Ely, Durham, Worcester, Rochester en Canterbury en de hoogtepunten waren optredens in de St Paul's Cathedral en Westminster Abbey in Londen. De oprichter van dit koor was Egbert Wassink. Hij werd na zijn overlijden in 2008 opgevolgd door Paul Waerts.

In Zwolle wordt maandelijks (op de voorlaatste zondag van de maand) een Choral Evensong gezongen in de Dominicanenkerk door het Jongenskoor Dalfsen.[1]

Een Evensong kan gezien worden als het equivalent van de vespers in de Rooms-Katholieke en de Lutherse kerk. Bij een Choral Evensong is een koor betrokken dat zowel a capella als met orgelbegeleiding zingt. De kerkgangers hebben soms een participerende rol wanneer zij enkele liederen meezingen. Het koor zingt Engelse koormuziek van componisten als William Byrd en Herbert Howells.