Exarchaat van Ravenna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Exarchatus Ravennatis
Byzantijns exarchaat
 Byzantijnse Rijk 584–751 Longobardische Rijk 
Kaart
750. Exarchaat van Ravenna in roze.
750. Exarchaat van Ravenna in roze.
Algemene gegevens
Hoofdstad Ravenna
Talen Middelgrieks
Religie(s) christendom
Regering
Regeringsvorm exarchaat
Staatshoofd exarch
Kaart van de heroveringen onder Justinianus I.

██ Veroveringen

██ Byzantijnse Rijk voor de herovering onder Justinianus

Het Exarchaat van Ravenna was een door de Byzantijnen gecontroleerd deel van (Noord-)Italië van de tweede helft van de zesde eeuw tot aan 751, toen de laatste exarch ter dood werd gebracht door de Longobarden.

Het exarchaat omvatte onder andere de omgeving van Ravenna (Romagna) en de Pentapolis (Rimini, Pesaro, Fano, Sinigaglia en Ancona), verbonden met Rome en omgeving, door een corridor door de Apennijnen. Verder hoorden ook verder weg liggende gebieden tot het exarchaat: Genua en Ligurië (rond 640-650 veroverd door de Longobarden) en Napels en omgeving. Deze verder weg liggende gebieden behoorden in naam tot het exarchaat maar werden lokaal bestuurd door hertogen en magistri militum, terwijl in Rome de paus de meeste macht bezat.

Gedurende zijn bestaan werd het exarchaat constant bedreigd door de Longobarden, die zowel ten zuiden als ten noorden ervan gebieden in handen hadden. Dit culmineerde rond 750 in de verovering van Ravenna en de dood van de laatste exarch. Uit de puinhopen van het exarchaat wist de paus een aantal jaar later (756), met hulp van de Franken onder Pepijn de Korte, de Kerkelijke Staat te vormen.

Lijst van Exarchen van Ravenna[bewerken]

Van sommige exarchen zijn de regeringsdata onzeker.

Wikibooks-logo.png Het exarchaat van Ravenna is te vinden in de historische atlas van Wikibooks.