Exaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Exaten is zowel de naam van een landgoed van 141 hectare, gelegen ten zuidoosten van Baexem als de naam van een kasteel op het landgoed. Het landgoed is in beheer van stichting Het Limburgs Landschap.

Geschiedenis[bewerken]

Boven de ingang van het kasteel Exaten staat in een steen met het alliantiewapen Pollart X van Loon het jaartal 1593 vermeld. Onder de naam "Ixaten" wordt het kasteel al genoemd in 1329. Het kasteel verkeerde in en na de Franse tijd in vervallen staat. Nadat het landgoed bewoond werd door jezuïeten (1872) en franciscanen (1927), werd er een opleidingsschool van de rijkspolitie in gevestigd (1967) waar onder andere opleidingen voor de Mobiele Eenheid werden gegeven. Het kasteel is in 1997 verkocht aan Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en is nu in gebruik als asielzoekerscentrum.

Gemeenteherindeling[bewerken]

Exaten was tevens de werktitel voor de nieuwe herindelingsgemeente, die per 1 januari 2007 zou ontstaan uit de huidige gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer. Raadsleden uit deze vier gemeenten kozen door middel van stemming echter de naam Leudal voor de nieuwe gemeente, welke het ook daadwerkelijk geworden is.

Externe links[bewerken]