Exhibitionisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Exhibitionist in actie

Exhibitionisme in ruime zin is het seksueel genieten van bekeken te worden. Het kan gaan om door kleding bedekte geslachtsorganen, of om een (deels) naakt lichaam en eventueel ook om seksuele gedragingen; het is het complement van voyeurisme. De WHO stelt dat exhibitionisme een parafilie is; het is terug te vinden in hoofdstuk V van de ICD-10 als seksuele afwijking (F65-2).

Het woord exhibitionisme wordt meestal gekoppeld aan het gedrag van mannen die zichzelf bloot laten zien. Een ander woord voor een man die zich onverwacht en ongevraagd bloot toont is een 'potloodventer'. Iemand die er mee geconfronteerd wordt, kan schrikken, maar in het algemeen is de exhibitionist niet uit op verdere seksuele toenadering.[1]

In engere zin is exhibitionisme een voorkeur van een persoon voor het tonen (bekeken worden) boven aanraken.

Het begrip exhibitionisme wordt ook in niet-seksuele zin gebruikt wanneer men veel over zichzelf prijsgeeft aan vreemden en/of graag veel aandacht krijgt, bijvoorbeeld door middel van het laten zien van zijn of haar website of door zich veelvuldig te tonen in een televisieprogramma. Iemand die daarmee behept is, wordt wel ‘mediageil’ genoemd.

Er is ook een grote groep van mensen (zowel vrouwen als mannen) die graag naakt bekeken wordt zonder dat daar een sexuele connotatie aan verbonden is. Vaak zijn dit nudisten met een gezonde houding tegenover bloot en heeft dat niets met exhibitionisme te maken. Ook naturisten vallen onder deze categorie. Beide groepen wijzen exhibitionisme af.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. www.sensoa.be