Eyeballing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
28-09-2014

Genomineerd: Hoort dit thuis in de encyclopedie? Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie.
Deze persoon heeft daarom voorgesteld dit artikel te laten verwijderen. Het artikel is daartoe op de beoordelingslijst geplaatst.

(/)

N.B. Deze melding dient te blijven staan tot de verwijderingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

Oog van een mens

Eyeballing is een verschijnsel waarbij een sterk alcoholische drank (meestal wodka) door middel van het oog wordt geconsumeerd. Dit wordt vooral in studentenkringen uitgevoerd om sneller dronken te worden. De alcohol zou door het oog sneller in de bloedbaan terechtkomen. Normaal via je mond alcohol innemen duurt zo’n 20 minuten tot een half uur voordat de alcohol in je bloed is opgenomen.

Oorsprong[bewerken]

Het hele fenomeen werd bekend door een Engelse film uit 2000. In Kevin And Perry Go Large speelt Rhys Ifans een geschifte dj die op deze manier zijn promillage aanvult.

Gevaren[bewerken]

Artsen waarschuwen voor de gevolgen van "oogzuipen". Het toedienen van alcohol via de ogen kan negatieve effect hebben op de werking van het oog. Je hebt onder andere kans op gezichtsverlies, brandwonden en de vorming van littekenweefsel, dat tot permanent gezichtsverlies leidt. De alcohol tast het bovenste laagje van je hoornvlies aan en maakt week en troebel. Bovendien zorgt de daad voor enorm veel pijn en je oog gaat enorm jeuken. Als er dan vervolgens in gaat wrijven, maak je het bovenste laagje helemaal kapot.

Steeds meer artsen maken zich zorgen over de schadelijke effecten van dit fenomeen op lange termijn. Het oog heeft geen beschermend laagje of hulp om alcohol te absorberen, zoals de maag. Wodka vreet door het hoornvlies heen en richt hierdoor blijvend schade aan.