Eyeworks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eyeworks
Eyeworks (Amsterdam)
Eyeworks (Amsterdam)
Eigendom Warner Bros. Television Group
Oprichting 2001
Oprichter(s) Reinout Oerlemans
Robert van den Bogaart
Ronald van Wechem
Hoofdkantoor Flag of the Netherlands.svg Amsterdam, Nederland
Industrie Televisie & Film
Omzet Gestegen € 217 miljoen (2010)
Winst Gestegen € 12,3 miljoen (2010)
Website http://eyeworks.tv/
Portaal  Portaalicoon   Economie

Eyeworks is een van oorsprong Nederlandse televisie- en filmproductiemaatschappij. Het bedrijf werd in 2001 opgericht door Reinout Oerlemans, Robert van den Bogaard en Ronald van Wechem, en kreeg daarna vestigingen in meerdere landen. Tegenwoordig worden in ruim vijftig landen televisieformats van het bedrijf uitgezonden. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Het distributiekantoor is gevestigd in Londen.

Het bedrijf was tot juni 2014 voor een deel in handen van het management van het bedrijf en het investeringsbedrijf Van den Ende & Deitmers Crossmedia Fund van Joop van den Ende en Hubert Deitmers. Eyeworks heeft productievestigingen in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Argentinië, Brazilië, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten.

Op 2 juni 2014 is Warner Bors. Television Group definitief eigenaar geworden van de gehele Eyeworks Groep. Met uizondering van Eyeworks USA, deze blijft zelfstandig en in handen van de oprichters, onder wie Reinout Oerlemans. Hij zal aan de slag gaan als topbestuurder bij Eyeworks USA, dat een internationale distributieovereenkomst met Warner Bros heeft gesloten.

Bekende programma's van het bedrijf zijn Flikken Maastricht, Sterren Dansen op het IJs en De Nationale IQ Test. In 2005 kocht Eyeworks "W.K. Producties", het productiebedrijf van Will Moerer en Kees Jansma en doopte het om tot "Eyeworks Sport", dat diverse sportprogramma's voor de Nederlandse commerciële televisie produceert. Eyeworks Sport is onder andere verantwoordelijk voor de beelden van het Nederlandse Eredivisievoetbal.

In 2005 kwam het bedrijf in het nieuws toen het voor het Talpaprogramma De TV Competitie het programmaformat Ik wil een kind van jou... en verder niets, alias De Spermashow, produceerde. In 2006 nam het bedrijf de televisieproducent Egmond Film and Television over[1]. In april 2010 nam Eyeworks het crossmediabedrijf Advance over[2]. Op 15 september 2011 werd de sportdivisie, Eyeworks Sport, verkocht aan mediaholding CMI en onderdeel van de Infostrada Sports Group[3].

In februari 2012 ontstond commotie nadat was gebleken hoe Eyeworks te werk was gegaan bij opnames op de afdeling spoedeisende hulp van VU medisch centrum voor de medische realityserie 24 uur: tussen leven en dood van RTL 4. Dit liep dusdanig hoog op dat VUmc RTL verzocht de serie na de eerste uitzending te staken. In juni 2013 oordeelde de rechter dat Eyeworks en VUmc het medisch beroepsgeheim hadden geschonden door patiënten heimelijk te (laten) filmen. Er werd een schikking met de producent getroffen van twintigduizend euro.

Programma's[bewerken]

De volgende programma's worden of werden geproduceerd door Eyeworks:

Films[bewerken]

Trivia[bewerken]

In de film Blade Runner uit 1982 bezoekt de nederlandse acteur Rutger Hauer een atelier ten behoeve van het ontwerp en de vervaardiging van menselijke ogen door middel van genetische manipulatie. Dit atelier is eveneens Eyeworks genaamd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Eyeworks neemt film- en tv-producent Egmond over, Nu.nl, 6 september 2006
  2. Eyeworks aquires crossmedia company Advance, Eyeworks.tv,9 april 2010
  3. [1], Eyeworks.tv,11 oktober 2011