FIA superlicentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Om aan de start van een Formule 1 wedstrijd te staan hebben coureurs een superlicentie nodig.

De FIA superlicentie is een vergunning die de houder de toelating geeft deel te nemen aan Formule 1 wedstrijden en om een Formule 1-auto te besturen als testrijder. De vergunning wordt afgegeven door de FIA op aanvraag.

Om in aanmerking te komen voor een FIA superlicentie moet de verzoekende bestuurder reeds in het bezit zijn van een klasse A competitie vergunning en bovendien voldoen aan de eisen van de Internationale FIA Code. In deze voorschriften staat dat de bestuurder de regerende kampioen moet zijn in een lagere categorie van de autosport, bijvoorbeeld in de Formule 3 (Brits, Italiaans, Duits of Japans kampioenschap of Euroseries) of in de GP2 Series, de opvolger van het Formule 3000 kampioenschap, of de rijder moet continu een goed resultaat behaald hebben in deze categorieën. Bijvoorbeeld, een coureur die minimaal vijf keer in de top drie van een GP2-race eindigde in de afgelopen twee jaar komt in aanmerkingen voor de superlicentie.

Coureurs die deelnamen aan de IndyCar series komen in aanmerking voor een superlicentie als ze in de top zes eindigde van dat kampioenschap. Zo moeten ervaren rijders niet eerst in lagere klasses gaan rijden als ze willen overstappen van de IndyCar series naar de Formule 1. Onder uitzonderlijke omstandigheden is er ook de mogelijkheid dat de FIA een superlicentie verleent aan een bestuurder die niet voldoet aan de gebruikelijke criteria. Dan moet er een unanieme instemming zijn van de leden die beslissingsrecht hebben bij de FIA en de rijder moet dan minimum 300 kilometer hebben afgelegd tijdens testen in een huidige Formule 1-wagen en dat op racesnelheid.

Voor het Formule 1-seizoen van 2009 besloot de FIA om de prijs van de superlicentie te verhogen, wat tot ongenoegen leidde bij de coureurs.[1]

Op de licentie staat de nationaliteit van de coureur. Als de coureur een dubbele nationaliteit heeft moet die een nationaliteit kiezen. Het land van afgifte kan anders zijn. Zo reed de Nederlander Robert Doornbos onder de vlag van Monaco. Sub-nationaliteiten worden niet toegestaan, ook niet voor rijders uit het Verenigd Koninkrijk, waar in andere sporten soms wel een onderscheid wordt gemaakt tussen Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, zoals in het voetbal en snooker.

Referenties[bewerken]

  1. Vettel over zijn superlicentie Geraadpleegd op 3 mei 2009