Facultatief anaeroob organisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1 = aeroob, 2 = anaeroob, 3 = facultatief anaeroob, 4 = microaeroob, 5 = aerotolerante anaeroben

Een facultatief anaeroob organisme is een eencellige die zowel mét als zonder zuurstof kan leven.

Definitie[bewerken]

Facultatief anaerobe organismen kunnen zowel in de aanwezigheid als in de afwezigheid van zuurstof leven. Indien er zuurstof aanwezig is, zullen ze hun energie, onder de vorm van ATP, halen uit aerobe respiratie. Indien zuurstof afwezig is, maar er is een externe elektronen acceptor aanwezig, dan kan het organisme een anaerobe respiratie uitvoeren. Indien er naast de afwezigheid van zuurstof ook geen externe elektronen acceptor aanwezig is, dan zal het organisme zijn energie halen uit fermentatie. De termen "facultatief aeroob" en "facultatief anaeroob" betekenen in de praktijk hetzelfde. Om deze reden wordt doorgaans over "facultatief (an)aeroob" gesproken. Ze verschillen met de aerotolerante anaeroben doordat de facultatief anaeroben in staat zijn om zuurstof te gebruiken terwijl de aerotolerante anaeroben dit niet kunnen.

Energie metabolisme[bewerken]

In alle vormen van het energie metabolisme, zullen de organismen starten met de glycolyse indien ze glucose als energiebron gebruiken. Hierbij zullen 2 NAD+ moleculen gereduceerd worden naar 2 NADH moleculen.

Aerobe respiratie[bewerken]

Na de Glycolyse zal het organisme overgaan in de Krebscyclus of de citroenzuurcyclus. Dit zal per cyclus 4 bijkomende NADH moleculen produceren. Na de citroenzuurcyclus zal het gevormde NADH terug moeten omgezet worden naar NAD+; dit zal gebeuren door de elektronen transport keten of waarbij O2 zal gebruikt worden als elektronenacceptor met vorming van H2O

Anaerobe respiratie[bewerken]

Deze respiratie loopt vrijwel gelijk met de aerobe respiratie met uitzondering van de elektronen transport keten. Doordat er geen zuurstof aanwezig is, zal er een ander elektronenacceptor moeten gebruikt worden. Hierdoor zal er een lager aantal protonen uit de cel getransporteerd worden en zal er minder ATP gevormd worden.

Fermentatie[bewerken]

Na de glycolyse zullen de organismen overgaan in de fermentatie in plaats van de Krebscyclus. De bedoeling hiervan is om de gevormde NADH uit de glycolyse opnieuw te oxideren naar NAD+. Bij de fermentatie kunnen lactaat, ethanol, butyraat of acetaat gevormd worden.