Fairuz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fairuz
Fairuz in 2001
Algemene informatie
Volledige naam Nouhad Haddad
Bijnaam Queen of Arabic

Onze ambassadrice bij de sterren
De buur van de Maan
De dichteres van de stem

Geboren 20 november 1934
Geboorteplaats BeiroetBewerken op Wikidata
Land Vlag van Libanon Libanon
Werk
Jaren actief 1949 - heden
Genre(s) Libanese muziek, Mediterrane muziek, Arabische muziek
Beroep Zangeres
Zangstem Contra-alt
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fairuz (Arabisch: فيروز), of Fairouz, officiële naam Nouhad Haddad (Arabisch: نهاد حداد; Beiroet, 20 november 1934) is een Libanese zangeres van Aramese komaf en een van de beroemdste zangeressen van het Midden-Oosten. Ze wordt ook wel The Queen of Arabic genoemd. In het begin van haar carrière nam ze de artiestennaam Fairuz aan, wat Arabisch is voor turkoois.[1] Ze zingt in het Arabisch en het Aramees. Fairuz geldt samen met de Egyptische zangeres Umm Kulthum als de belangrijkste naam van de Arabische muziek in de 20e eeuw.

Fairuz is geboren in een Aramese familie. Haar vader was een overlevende van de Aramese genocide. In het Aramees Sayfo genoemd. Hij vluchtte met zijn familie naar Libanon. De Arameeërs die leefden in Midyat of Mardin en de rest van Zuid-Turkije werden net als andere christenen het slachtoffer van georganiseerde massamoorden gepleegd in 1915. Later emigreerden veel Arameeërs naar Europa of Amerika. De moeder van Fairuz was een Maronitische christen. Fairuz is opgevoed als een Maronitische/Syrisch-orthodoxe christen.

Fairuz heeft in haar carrière meer dan vijftig miljoen albums verkocht. Ze heeft tijdens haar internationale tournees opgetreden in concertzalen en theaters zoals de Royal Albert Hall in Londen, l'Olympia in Parijs, Carnegie Hall in New York, Koninklijk Theater Carré, de MGM Arena in Las Vegas en de festivals van Baalbek en Beiteddine in Libanon.

De Franse president Macron bracht een bezoek aan Fairuz om haar een geschenk te geven. Zij kreeg van hem de medaille van "Het Legioen van Eer", Frankrijks belangrijkste onderscheiding.