Familiebedrijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een familiebedrijf is een bedrijf dat in aanzienlijke mate wordt beheerd door een familie. Volgens een definitie die Nyenrode hanteert moet het aan ten minste aan twee van de volgende drie criteria voldoen:

 • meer dan 50% van het bedrijf is in handen van een enkele familie
 • een familie heeft beslissende bevoegdheden inzake bedrijfsvoering en opvolging
 • een meerderheid, of ten minste twee leden van de leiding van de onderneming zijn afkomstig uit één familie

In Nederland bestonden in 2007 194.100 familiebedrijven, wat 55% was van het totaal aantal bedrijven.[bron?] De meeste familiebedrijven zijn relatief klein. Ze zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de bedrijfsgebonden werkgelegenheid en ze zijn van groot belang voor de economie.

Kenmerken[bewerken]

Uit onderzoek door Nyenrode komen een aantal eigenschappen van het familiebedrijf naar voren, waarvan de belangrijkste zijn:

 • Paternalisme, wat inhoudt dat er een wederzijdse betrokkenheid bestaat tussen bedrijf en medewerkers. Wel zijn er in een familiebedrijf vaste gewoontes en tradities aan te treffen waar de medewerkers zich aan moeten conformeren. In de negatieve zin kan paternalisme ook tot bemoeizucht leiden.
 • Het ondernemerschap is vaak erg creatief en innovatief. Vernieuwingen kunnen snel worden doorgevoerd en familiebedrijven hebben de neiging zich voortreffelijk aan veranderende omstandigheden aan te kunnen passen.[bron?]

Evolutie van familiebedrijven[bewerken]

Sommige familiebedrijven zijn al oud en blijven zich tot een niche-markt beperken. Een voorbeeld van een dergelijk bedrijf is Koninklijke Peijnenburg B.V.. Andere bedrijven zijn innovatief en groeien snel, bijvoorbeeld het fietsenbedrijf van Eddy Merckx. Een (te) snel groeiend familiebedrijf kan in moeilijkheden geraken, al dan niet door overschatting van hun kunnen. Voorbeelden hiervan zijn Baan en Lernout & Hauspie.

Een zeer groot en internationaal opererend familiebedrijf is Heineken. Ook Philips heeft lange tijd het karakter van een familiebedrijf gehad. Vele grote bedrijven zijn oorspronkelijk familiebedrijven of ontstonden door fusies van vele dergelijke bedrijven, bijvoorbeeld IJsboerke of AkzoNobel.

Uiteindelijk zijn er nog familiebedrijven die zeer snel groeien, mede door overnames. De VDL Groep is een dergelijk bedrijf.

Familiebedrijven blijken beter dan gemiddeld bestand tegen slechtere economische tijden en andere negatieve invloeden van buitenaf doordat ze vaak gefinancierd zijn met veel eigen kapitaal en de familie bereid is om ver te gaan om de onderneming in stand te houden, mocht dit nodig zijn.[1] Soms echter heeft een bedrijf kapitaal nodig of wil de eigenaar het verkopen. Het familiebedrijf verliest dan zijn zelfstandigheid en wordt opgenomen in een concern. Het gebeurt meer dan eens dat de activiteiten van het bedrijf na enige tijd worden overgeheveld naar een andere vestiging van dit concern. Verkoop kan ook plaatsvinden als er geen geschikte opvolger is.

Het min of meer erfelijk leiderschap heeft als nadeel dat het gevaar bestaat dat minder bekwame mensen aan het bewind komen. In de 19e eeuw kwam het herhaaldelijk voor dat verwende fabrikantenzoontjes de moeizaam opgebouwde zaak te gronde richtten.

Oude familiebedrijven[bewerken]

Familiebedrijven ontstaan vaak uit ambachtelijke bedrijven. De volgende lijst bevat de oudste nog bestaande familiebedrijven in Nederland:

 1. 1545: Touwfabriek G. van der Lee te Oudewater
 2. 1594: Tichelaars Aardewerk- en Tegelfabriek te Makkum
 3. 1650: Timmerbedrijf Roozemond te Stavenisse
 4. 1652: Knaapen Groep te Son
 5. 1660: Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel
 6. 1662: Handelshuis Van Eeghen Groep te Amsterdam
 7. 1662: Hotel Wesseling te Dwingeloo
 8. 1680: Bavaria Brouwerij te Lieshout
 9. 1691: Nolet Jeneverstokerij-Distilleerderij te Schiedam
 10. 1695: Drankenfabrikant Koninklijke De Kuyper te Schiedam
 11. 1696: Oliefabriek C. de Koning Tilly te Haarlem
 12. 1700: Vergeest Metaalbewerking te Druten
 13. 1703: Drukkerij Joh. Enschedé te Haarlem

Bekende oude familiebedrijven in Vlaanderen zijn:

Het oudste familiebedrijf ter wereld[2] is momenteel Hoshi Ryokan, een hotel uit 717 in de Japanse stad Komatsu. Tot 2006 was de Japanse tempelbouwer Kongō Gumi, dat in 578 ontstond door toedoen van prins Shotoku Taishi, het oudste familiebedrijf ter wereld. Dit bedrijf ging na 1428 jaar echter failliet en werd overgenomen door Takamatsu Corporation, waarvan het sindsdien een dochteronderneming is.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek