Fanny Sunesson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fanny Sunesson

Fanny Sunesson (Karlshamn) is een Zweedse vrouw, die beroemd is geworden omdat ze tien jaar lang caddie was van Engelse golfer Nick Faldo.

Fanny Sunesson kwam naar de Europese Tour met een ander Zweeds meisje, Viveca. Samen verdienden ze door te caddiën en de was voor de spelers te doen. Het was eind jaren tachtig, en alles was veel primitiever dan nu. In die tijd verdienden de spelers veel minder dan nu. Ook waren er in die tijd meer spelers dan caddies, dus als je naar een wedstrijd toe ging, wist je zeker dat je een 'baas' voor de week vond. Soms had je een baas in de ochtendronde en een andere baas voor de middagronde.

Sunessons eerste vaste baas werd Howard Clark. Vast houdt onder meer in dat je niet in diezelfde week ook voor een ander werkt, en dat je als caddie je agenda aanpast aan die van je speler. Als hij een toernooi wil spelen, moet je beschikbaar zijn.

In 1990 stapt ze over naar de tas van Nick Faldo. Faldo heeft een vrij stugge reputatie in die jaren, en het nemen van een vrouwelijke caddie ontdooit die reputatie. Na tien jaar, in 1999, als hij voor de derde keer trouwt, gaan ze uit elkaar. Beiden trouwen die zomer op 28 juli, maar niet met elkaar.

Haar volgende baas is de net 19-jarige, veelbelovende Spanjaard Sergio García, maar die relatie eindigt na acht toernooien. Dan wordt ze in dienst genomen door de 43-jarige Amerikaan Fred Funk (14 juni 1956). In 2001 heeft ze het nogmaals geprobeerd met Faldo, maar dat heeft niet lang geduurd. Haar tegenwoordige baas is Henrik Stenson.

Een caddie moest in de jaren tachtig zelf een loon afspreken met een baas. Er waren meer spelers dan caddies dus er was vraag en aanbod. Toen er meer caddies kwamen, kwamen er ook meer regels, en begin jaren negentig kwam er zelfs een Caddies Union. Sindsdien is er een minimumloon en moet de speler voor de hele week betalen, of hij de cut haalt of niet. Een caddie krijgt bovendien een percentage van de winst. Sunesson kreeg altijd 7% van Faldo als hij de cut haalde (en dus verdiende), of hij won of niet. Een 'losse' caddie krijgt normaal 5% voor het halen van de cut, en 10% als de speler wint.

Sunesson is in de tachtiger jaren zelf een golfster met handicap 4.

Volvo World Golf Challenge[bewerken]

Sunesson was in januari 2013 tournooidirecteur van de Volvo World Golf Challenge in Durban, Zuid-Afrika. Om aan deze 36-holes wereldfinale mee te mogen doen, proberen spelers zich te kwalificeren in eigen land. Ieder land krijgt een aantal plaatsen in de finale toegewezen. De eerste editie van dit toernooi was 25 jaar geleden, en werd toen het Volvo Masters Amateur genoemd.

Sölvesborg Ladies Open[bewerken]

In 2013 werd Sunesson de ambassadrice van het Sölvesborg Ladies Open op de Sölvesborg Golf Club in Zweden. Het toernooi telt voor de LETAS de Nordea Tour, die in 2013 uit vijf toernooien bestaat.