Medicinale chemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Farmacochemie)
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.

De medicinale chemie (ook wel farmacochemie of farmaceutische chemie) is een interdisciplinaire wetenschap die theorieën en methoden uit de scheikunde toepast in de farmacie. De medicinale chemie is betrokken bij het ontwerp en de synthese van geneesmiddelen. Centraal daarbij staat de aanpassing van bepaalde actieve verbindingen, die vervolgens worden gescreend op bepaalde targets, zoals proteïnen, enzymen of receptoren. Chemische modificatie kan leiden tot verbindingen met hogere dan wel lagere activiteit.

Stoffen die als geneesmiddel worden gebruikt zijn vaak organische verbindingen. De organische chemie speelt daarom een grote rol in de medicinale chemie.

Een recente ontwikkeling is de toepassing van kwantummechanische en computationeel-chemische methoden bij het in silico ontwerpen van farmacologisch actieve verbindingen. Verscheidene algoritmen zijn hiervoor beschikbaar.

Literatuur[bewerken]

  • (en) G. Thomas (2003) – Fundamentals of Medicinal Chemistry, John Wiley & Sons Inc. – ISBN 978-0470843079
  • (en) R. Silverman (2004) – The Organic Chemistry of Drug Design and Drug Action, Academic Press – ISBN 978-0126437324
  • (en) G.L. Patrick (2009) – An Introduction to Medicinal Chemistry, Oxford University Press – ISBN 978-0-19-923447-9
  • (en) J.E. Rice (2014) – Organic Chemistry Concepts and Applications for Medicinal Chemistry, Academic Press – ISBN 978-0128007396

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties