Federico Aguilar Alcuaz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Federico Aguilar Alcuaz (Manilla, 6 juni 1932 - aldaar, 2 februari 2011) was een veelvuldig onderscheiden Filipijns kunstschilder. Hij werd in 2009 benoemd tot Nationaal kunstenaar van de Filipijnen.

Biografie[bewerken]

Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Federico Aguilar Alcuaz werd geboren op 6 juni 1932 in Santa Cruz in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Hij was het zesde kind uit een gezin van 11 kinderen. Zijn ouders waren Mariano Aguilar en Encarnacion Alcuaz. Zijn vader was een advocaat, maar was speelde in zijn vrije tijd viool en piano en componeerde muziekstukken. Na zijn middelbare schoolopleiding studeerde Aguilar Alcuaz Schone Kunsten aan de University of the Philippines (UP) in de ochtenden en volgde hij nog een Associate of Art-opleiding aan San Beda College in de avonden. Aan de UP kreeg hij onder meer les van Fernando Amorsolo en Guillermo Tolentino, beiden later net als Aguilar Alcuaz benoemd tot nationaal kunstenaar.

Na het behalen van zijn Associate of Art-diploma studeerde hij rechten aan de Ateneo de Manila University. Hoewel hij in 1955 deze bachelor-opleiding voltooide besloot hij zich niet te richten op een juridische carrière, maar werd hij full-time kunstenaar. Tijdens zijn studie rechten had hij van een Jezuitische priester de beschikking over een studio om in te werken. In 1953 won hij de eerste prijs in de UP Art Competition. Het jaar erop won hij de eerste prijs in de Shell Art Competitie en de tweede prijs bij de UP Annual Art Exhibition en in 1955 toonde de Philippine Art Gallery een deel van zijn werk. Datzelfde jaar ontving hij met hulp van Fernando Zobel een beurs van het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken naar Spanje om te gaan studeren aan de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando in Madrid. Vanaf 1956 woonde hij in Barcelona, waar hij zich aansloot bij de La Punalada groep van kunstenaars. Om zich te onderscheiden van twee andere Aguilars in deze groep ondertekende hij zijn werken vanaf dat moment ook met Federico Alcuaz.

Alcuaz overleed in 2011 op 78-jarige leeftijd in het hotel in Ermita waar hij woonde. Hij was vanaf 1962 getrouwd met de Duitse Ute Schmitz en kreeg met haar drie zonen.

Onderscheidingen[bewerken]

  • 1e prijs UPCFA Art Competition, 1953
  • 1e Prijs, Roadside Squatters, 4e SNSAC Categorie Moderne Schilderkunst, 1954
  • 1e Prize, Montcada Award Barcelona, 1957
  • Francisco Goya Award, Cercle Maillol Barcelona, 1958
  • Republic Cultural Heritage Award, 1965
  • 2e Prijs Prix Vancell, 4th Biennial of Terrassa (Barcelona Spain),1964
  • Araw ng Maynila award, 1966
  • Outstanding Manileño award, 2001
  • Presidential Medal of Merit, 2006

Bronnen[bewerken]