Fedora (Linux)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Fedora Project)
Fedora Linux
Logo
Het standaardbureaublad van Fedora 36 (GNOME 42)
Ontwikkelaar(s) Fedora Foundation
OS-familie GNU/Linux
Bronmodel FOSS
Uitgebracht 2002
Recentste uitgave 40 (23 april 2024),[1] 41 Bewerk dit op Wikidata
Kerneltype Monolithisch
Desktopomgeving GNOME
Licentie(s) GPL
Status Actief
DistroWatch DistroWatch-pagina
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Fedora is de directe opvolger van de niet-commerciële versie van de Red Hat Linuxdistributie. Red Hat besloot in 2003 zich volledig te richten op de zakelijke markt. De ontwikkeling van de variant voor thuisgebruikers werd verplaatst naar de gemeenschap (dat proces is overigens nog steeds bezig). Fedora Core 1 werd de nieuwe naam voor de opvolger van Red Hat Linux 9. De commerciële Linuxdistributie die hieruit voortkwam heet Red Hat Enterprise Linux (RHEL) en is op Fedora gebaseerd. Fedora is beschikbaar voor 64-bit x86-64- en ARM-apparaten, en voor 32-bit ARM-hfp.[2]

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het Fedoraproject houdt zich tegenwoordig bezig met de ontwikkeling van Fedora. Voor die tijd had het Fedoraproject als doelstelling om software in de vorm van RPM-bestanden beschikbaar te maken voor de Red Hat-gebruikers.

Fedora heeft buiten zijn directe functie als desktopdistributie ook nog een andere belangrijke functie: met het Fedoraproject hoopt Red Hat een grote gebruikersgroep te creëren die actief meeontwikkelt aan Fedora. Red Hat helpt, zeker in het begin, nog hard mee aan de ontwikkeling, maar naarmate de tijd verstrijkt moet de gemeenschap zich steeds meer zelf ontwikkelen. Red Hat neemt hiervan alle goede ontwikkelingen over in haar serversoftware.

Fedora heeft een agressief ontwikkelprogramma: ze probeert elk halfjaar een nieuwe distributie uit te brengen. Hiermee krijgt Red Hat ervaring met technieken die geïmplementeerd gaan worden in hun "Enterprise Linux", zoals de Linux Standard Base (LSB) en de beveiliging van SELinux.

Pakketbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora maakt gebruik van het programma DNF (als opvolger van YUM) om RPM-pakketten te installeren. Een front-end voor dit programma is bijvoorbeeld PackageKit.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Fedoraproject was vóór Fedora 7 onderverdeeld in meerdere kleinere projecten:

  • De Fedora Core. Deze distributie vormde de kern van een Fedorasysteem. Deze besloeg 3 à 5 cd's.
  • De Fedora Extras. Deze bron bevatte vele softwarepakketten ter aanvulling van Fedora Core.

Na Fedora Core 6 was er geen scheiding meer tussen Fedora Core en Fedora Extras, het resultaat van de samenvoeging kreeg simpelweg de naam Fedora en de eerste versie hiervan was Fedora 7.

Werkomgevingen[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora's standaard grafische werkomgeving is GNOME; Fedora was trouwens de eerste belangrijke distributie die GNOME standaard gebruikte. Andere omgevingen zoals KDE, Xfce, LXDE, LXQt, MATE en Cinnamon zijn ook beschikbaar als Fedora-afgeleide uitgaves.

Edities[bewerken | brontekst bewerken]

Fedora werd gedistribueerd in een dvd-editie, die zowat alle belangrijke software uit de pakketbronnen bevat en meer geavanceerde functies biedt in het installatieprogramma Anaconda. Sinds de komst van breedbandinternet kunnen gebruikers Linuxdistributies als images, ISO- of hybride ISO-bestanden downloaden. Met een hybride ISO-bestand kan een live-medium gemaakt worden, zoals een live-USB waarmee de distributie geïnstalleerd kan worden. Verder worden er ook zogenaamde "spins" aangeboden: speciale ISO-bestanden met andere standaardsoftware, elk bedoeld voor een specifieke groep gebruikers. Daarnaast zijn er ook "re-spins": geüpdatete versies van een bepaalde Fedora-editie. Er is ook Eeedora, een versie speciaal ontwikkeld voor de Asus EEE PC.

Versiegeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Versie Uitgavedatum Status
22 26 mei 2015 Oude versies
23 3 november 2015
24 21 juni 2016
25 22 november 2016
26 11 juli 2017
27 14 november 2017
28 1 mei 2018
29 30 oktober 2018
30 29 april 2019
31 29 oktober 2019
32 28 april 2020
33 28 oktober 2020
34 27 april 2021
35 26 oktober 2021
36 10 mei 2022
37 18 oktober 2022 Ondersteunde versie[3]
38 18 april 2023 Ondersteunde versie
39 6 november 2023 Huidige versie
40 Toekomstige versie

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden op de pagina Fedora (operating system).