Feestlokaal van Vooruit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kunstencentrum Vooruit in Gent
Zijgevel van Vooruit
De achtergevel van Vooruit

Het Feestlokaal van Vooruit is een historisch monument van de Coöperatieve Maatschappij Vooruit in Gent. Het ontstond in 1913 en is vandaag een bruisend kunstencentrum en belangrijke ontmoetingsplek. Het ligt in de Sint-Pietersnieuwstraat in de Belgische stad Gent.

Kunstencentrum Vooruit[bewerken]

Vooruit is vandaag een bruisend kunstencentrum in het hartje van Gent dat jaarlijks 300.000 bezoekers ontvangt. Het biedt sinds 1982 heel wat culturele events aan waarbij ze vooral focussen op podiumkunsten en live muziek, maar we ook sterk inzetten op literatuur, actualiteit, de stad, engagement en multi-disciplinaire events. Jaarlijks zet Vooruit zelf 500 à 600 activiteiten op. Daarnaast werken ze met een groot aantal partners samen die ons aanbod aanvullen en versterken.

De brede waaier van activiteiten die gaan van podiumvoorstellingen & performances tot concerten tot boekpresentaties & debatten tot feestjes… zorgen ervoor dat Vooruit een belangrijke ontmoetingsplaats is voor een zeer divers publiek. Ook het drukbezochte Café waar iedereen terecht kan om een (vegetarische) maaltijd of drankje te consumeren, een babbel te slaan, te werken... speelt daarbij een belangrijke rol.

Monument[bewerken]

Vooruit is sinds 2000 officieel monument verklaard dankzij het indrukwekkend honderdjarig monument dat beschikt over 4 podia, evenveel studio’s (voor lezingen/tentoonstellingen/repetities) en een groot café met aansluitend terras en fietsenparking. Met een oppervlakte van maar liefst 20.000 m² kan je uren dwalen door de ontelbare gangen en kamers die het erkend monument biedt. Het gebouw is 7 dagen op 7 open, de zalen zijn enkel toegankelijk tijdens activiteiten.

Geschiedenis[bewerken]

Het Feestlokaal van Vooruit werd ontworpen door Ferdinand Dierkens en werd gebouwd tussen 1911 en 1914. Het gebouw is genoemd naar de socialistische verbruikersorganisatie (of coöperatie) Vooruit (1891-1970), die door onder anderen Edward Anseele uit de grond werd gestampt om de fabrieksarbeiders te beschermen tegen de labiliteit van het grootkapitaal. In de "Feestlokaal Vooruit" konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken, zich ontspannen en dus ook van cultuur genieten.

Vooruit was oorspronkelijk het feest- en kunstencentrum van de Gentse arbeidersbeweging, met een feestzaal (balzaal), cinema, theatergroep, enzovoort. Er werd ook een krant onder de naam Vooruit uitgegeven. Vooruit als socialistisch feest- en kunstencentrum kaderde in de verzuilde Vlaamse maatschappij van voor de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog verloederde het gebouw tot in 1982 de aanzet werd gegeven naar zijn huidige vorm als kunstencentrum. Het gebouw werd gerestaureerd en in 1983 erkend als monument.

In 2013 werd het gebouw 100 jaar oud en dat werd uitgebreid gevierd!

Externe links[bewerken]