Ferdinand Foch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferdinand Foch

Ferdinand Foch (Tarbes, 2 oktober 1851Parijs, 20 maart 1929) was een Franse militair en militair theoreticus. Hij diende als generaal in het Franse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd in 1918 tot Maarschalk van Frankrijk benoemd.

Kort na het begin van de zogeheten Kaiserschlacht in het voorjaar van 1918 werd hij opperbevelhebber van de Geallieerden, een positie die hij behield tot aan de wapenstilstand van 11 november 1918. In datzelfde jaar werd hij verkozen als lid van de Académie française. Foch overleed op 77-jarige leeftijd. Hij ligt begraven in de Dôme des Invalides te Parijs.

Er zijn verschillende straten en pleinen naar hem vernoemd, zoals de Avenue Foch in Parijs en tot 2011, het Maarschalk Fochplein in Leuven. Er was een heel lange tijd discussie omdat maarschalk Foch in de Eerste Wereldoorlog heel wat soldaten de dood zou hebben ingejaagd. De naam van het plein is dan ook veranderd naar Rector De Somerplein.[1] Hij ontving de Amerikaanse Army Distinguished Service Medal.

Bibliografie[bewerken]

  • Des Principes de la Guerre (1903)
  • De la Conduite de la Guerre (1904)
  • Mémoires pour servir à l’histoire de la guerre 1914-1918 (postuum; 1931)
Bronnen, noten en/of referenties