Ferdinand Lassalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ferdinand Lassalle

Ferdinand Lassalle (Breslau, 11 april 1825Genève, 31 augustus 1864) was een Duits socialistisch theoreticus en politicus. Hij was in 1863 na onenigheid met Karl Marx de oprichter van het Allgemeiner Deutscher Arbeiterverein (ADAV), één van de voorlopers van de SPD.

Lassalle werd geboren als Ferdinand Lassal in een liberaal-joods gezin in Breslau, destijds gelegen in het koninkrijk Pruisen. Vader Heyman Lassal was een vermogend zakenman, eigenaar van een groothandel in stoffen. In 1844, tijdens een bezoek aan Parijs, besloot Ferdinand voortaan zijn naam te "verfransen" tot Lassalle.

In 1841 begon Lassalle een studie in Breslau, die hij later in Berlijn voortzette. Hier raakte hij blijvend onder de invloed van het denken van Hegel. In tegenstelling tot Marx (die de dialectiek van Hegel combineerde met een materialistische wereldbeschouwing), blijft Lassalle altijd een idealist.

Lassalle had een grote kennis van wetenschap, maar stond vooral bekend als een begaafd redenaar en agitator.

Lassalle kwam om het leven bij een pistoolduel om een vrouw. Hij wilde haar huwen, maar haar ouders verzetten zich daartegen. Haar vader zond voor het duel een ander, die als eerste schoot en hem verwondde. Drie dagen daarna zou Lassalle aan die verwonding overlijden.

Hij werd begraven op de joodse begraafplaats van Breslau. De gedenksteen die later door de nazi's werd verwoest, had als inscriptie: „Hier ruhet, was sterblich ist, von Ferdinand Lassalle, dem Denker und Kämpfer“. De Poolse socialistische partij PPS richtte in 1946 een nieuwe gedenksteen voor hem op.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • H.P.G. Quack De Socialisten, deel 5. Het Wereldvenster Baarn (1977).
  • Hans Jürgen Friederici Ferdinand Lassalle: eine politische Biographie, uitg. Dietz, Berlijn (1985)