Fernand Huts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Fernand Huts (Antwerpen, 18 juni 1950) is een Vlaams ondernemer. Hij is sinds 1981 baas van de Katoen Natie.

Huts stamt uit een oud geslacht van boeren uit Haspengouw. Zijn vader verhuisde in de jaren 30 naar Antwerpen, waar hij baas werd bij de Trouwnatie. Fernand Huts volgde middelbaar onderwijs aan het Sint-Jan Berchmanscollege te Antwerpen. Nadien studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1971-72 was hij praeses van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond te Leuven.

Huts begon zijn carrière bij een staalbedrijf in Eeklo. Hierna richtte hij zijn allereerste bedrijf op: de nv Veldboerke, die zich specialiseerde in biologisch gekweekte groenten en fruit.

In 1981 stapte hij over naar Katoen Natie, dat hij overnam van zijn vader. Huts wist het bedrijf van een Kmo tot een Multinationale onderneming om te vormen. In 1987 verkoos het weekblad Trends hem tot "Manager van het Jaar". Hij verkondigt merkwaardige stellingen, zo mogen zijn managers geen boeken over management lezen en moeten ze pinten pakken. Huts staat er ook op dat iedereen elkaars territorium respecteert in het bedrijf.

In 1992 werd Huts als verruimingskandidaat binnengehaald bij de VLD. In 1995 werd hij verkozen tot Belgisch volksvertegenwoordiger.

Zijn zoon was bassist in de Nederlandse band Epica

Bron[bewerken]

"De 100 rijkste Belgen: Fernand Huts", interview door Tom Pardoen, in Humo nr. 3602, 15 september 2009, blz. 136-141.