Fernando en Filippo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fernando en Filippo
(Tong-tiki-tong)
Single van:
Milly Scott
B-kant(en) Graag of niet
Uitgebracht 1966
Genre Nederlandse muziek
Label CNR Records
Schrijver(s) Cees Bruyn, Gerrit den Braber
Milly Scott
1966
Baby, did I do you right
  1966
Fernando en Filippo
  1966
Liefde smeult, liefde groeit, liefde bloeit, liefde stoeit
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Fernando en Filippo (Tong-tiki-tong) is een single van Milly Scott.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het was de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival 1966 in de villa van Radio Luxemburg in Luxemburg. Milly Scott had met dit liedje in het Nationaal Songfestival 1966 onder andere Bob Bouber en Helen Shepherd verslagen. Scott stond in Luxemburg als zestiende op het podium en werd begeleid door het orkest onder leiding van Dolf van der Linden. Ze eindigde als vijftiende in een veld van achttien.

Het lied is geschreven door Cees Bruyn (muziek) en Gerrit den Braber (tekst). Cees Bruyn was orkestleider, ook tijdens de opnamen van deze single. Gerrit den Braber was haast een vaste tekstschrijver voor songfestivalliedjes. Bruyn en Den Braber hadden Scott eerder geholpen aan Zeg ’s eerlijk.

Onderwerp is de liefde van Fernando en Filippo uit Santiago voor een meisje in San Antonio. Fernando reist steeds naar haar toe, maar het meisje is intussen zelf naar Filippo gegaan.

De B-kant Graag of niet van Pieter Goemans was een inzending voor de voorrondes van het Nationaal Songfestival, maar haalde het niet.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens het internationale songfestival was Milly Scott de eerste zangeres met een donkere huidskleur (pas veel later kreeg ze wat dat betreft een opvolger) en dito muziek. Ze kwam uit Den Helder en was van Surinaamse komaf. Later zou Scott zeggen dat haar lage score mede te wijten was aan enig racisme, zonder daar harde bewijzen voor te hebben.
  • Ze voegde zelf de betekenisloze en rumbaswingende tekst tong-tiki-tong toe, hetgeen in de jazzwereld waaruit zij afkomstig was al ruim en breed ingeburgerd was, doch zeker nog niet in de “witte” popmuziek. Ze zong deze tekst voordat ze op het podium stond en kwam dus zingend het podium op.
  • Een aantal jaren achter elkaar werden singles van inzendingen voor het Eurovisiesongfestival uitgegeven door Philips Records; de single van Scott kwam uit op het Nederlandse platenlabel CNR Records.
  • Er verscheen van het lied ook een Engelse (Fernando and Filippo) en Spaanse versie (Fernando y Felipe) op de markt.
  • De naam Filippo is niet Spaans. Een dubbele medeklinker is in het Spaans niet mogelijk. Filipo zou eventueel kunnen, maar de Spaanse versie van de naam is Felipe.
  • Trijntje Oosterhuis zong dit nummer in de film Abeltje uit 1998.

Hitnotering[bewerken | brontekst bewerken]

Nederlandse Top 40[bewerken | brontekst bewerken]

Milly Scott was de eerste Nederlandse Eurovisiesongfestivalzanger(es) die de Nederlandse Top 40 wist te halen. De lijst was gestart in januari 1965, maar de inzending uit 1965 't Is genoeg van Connie Vandenbos haalde het niet.

Hitnotering: week 8 t/m 13 in 1966
Week: 1 2 3 4 5 6
Positie: 30 21 19 16 21 26 uit

Muziek Expres noteerde Scott een maand lang op plaats 10 in hun maandlijst april 1966.