Feyenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie Feijenoord (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Feyenoord, Feijenoord of Fijenoord.
Feyenoord
Competitiester.svg
Stadion Feijenoord/De Kuip
Stadion Feijenoord/De Kuip
Naam Feyenoord Rotterdam
Bijnaam De club van het volk
De Stadionclub
De Trots van Zuid
Opgericht 19 juli 1908
Stadion De Kuip
Capaciteit 51.137
Complex Varkenoord
Voorzitter Vlag van Nederland Gerard Hoetmer
Eigenaar 70% Stichting Feyenoord
30% Vrienden van Feyenoord
Algemeen directeur Vlag van Nederland Eric Gudde
Technisch directeur Vlag van Nederland Martin van Geel
Trainer Vlag van Nederland Fred Rutten / Giovanni van Bronckhorst (2015/2016)
(Hoofd)sponsor Vlag van Duitsland Opel
Begroting € 49 miljoen
Competitie Vlag van Nederland Eredivisie
Vlag van Nederland KNVB Beker
Website Vlag van Nederland Officiële website
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
geldig voor 2014/15
Icoontje huidige resultaten Feyenoord in het seizoen 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Feyenoord is een professionele voetbalclub uit Rotterdam, opgericht op 19 juli 1908, die uitkomt in de Eredivisie. De stadionclub staat erom bekend een club van het volk te zijn. De thuisbasis is Stadion Feijenoord, dat in de volksmond De Kuip wordt genoemd. De traditionele uitrusting van Feyenoord bestaat voornamelijk uit een rood-wit tenue. De voetbalploeg is een van de drie traditionele topclubs in Nederland.

Feyenoord won 14x het landskampioenschap, 11x de KNVB beker, 1x de Europacup I (de voorloper van de Champions League), 2x de UEFA Cup en 1x de wereldbeker. Mede doordat Feyenoord de eerste (en tot nu toe laatste) Nederlandse club was die internationaal een grote prijs won, speelt zij historisch gezien een vooraanstaande rol in het Nederlandse voetbal. Op de UEFA-ranglijst van de beste clubs in Europa staat Feyenoord anno 2015 op de 95ste plaats met 20.462 punten.[1] Vier Nederlandse clubs staan hoger genoteerd (Ajax, PSV, AZ en FC Twente).[2]

Geschiedenis

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ontstaan

Het eerste logo onder de naam Feyenoord uit 1912

Feyenoord is een voetbalclub met een lange historie. Op 19 juli 1908 werd in café "de Vereeniging" van Jac. Keizer voetbalclub 'Wilhelmina' opgericht. Er werd gespeeld in rode shirts met blauwe mouwen en witte broeken. In 1909 werd de naam veranderd in HFC (Hillesluise Footbal Club). HFC sloot zich aan bij de Rotterdamse Voetbalbond, maar omdat er in Haarlem al een club was die HFC (nu Koninklijke HFC) heette, moest de naam wederom veranderd worden. Het werd RVV Celeritas en gespeeld werd in horizontale geel-zwart gestreepte shirts en witte broek. In 1912 promoveerde Celeritas naar de NVB. Omdat er bij deze bond ook al een club was die deze naam droeg, (HSV Celeritas), kreeg het de naam Feyenoord. Tegelijkertijd kreeg het de rood-witte shirts met zwarte broek en zwarte kousen, zoals we ze nu nog steeds kennen. In augustus 1917 werd het nieuwe speelveld aan de Kromme Zandweg geopend met een wedstrijd tegen Be Quick Zutphen, die met 2-3 werd verloren.

Eerste successen

Bioscoopjournaal uit 1937. Opening van het Feijenoordstadion en vanaf 02:50 beelden van de openingswedstrijd tegen Beerschot FC (België).

Zestien jaar na de oprichting, drie jaar na de promotie naar de hoogste klasse in 1921, vierde Feyenoord zijn eerste echte succes, het Nederlands landskampioenschap. Later volgden nog meer kampioenschappen, maar dat eerste kampioenschap vonden veel Feyenoorders toch het mooist van allemaal, vooral omdat de rollen definitief waren omgedraaid: de 'arbeiders' hadden de 'heren' verslagen. Hun club, hun Feyenoord, uit de boezem van het volk, was de beste van Nederland. Toen was het succesverhaal van de jaren die volgden begonnen. Net als in het kampioensjaar 1924, werd Feyenoord in de rest van de jaren twintig nogmaals enkele keren afdelingskampioen, maar een landstitel volgde alleen nog in 1928. In 1930 werd voor het eerst de KNVB beker gewonnen. Vijf jaar later lukte het Feyenoord om dit kunstje te herhalen, ditmaal in de finale tegen HVV Helmond. In de jaren dertig en veertig werden er 5 bekers en 7 landskampioenschappen gewonnen. In 1965 behaalde Feyenoord voor het eerst in zijn historie de dubbel (landskampioen en bekerwinnaar).

Gouden periodes

In 1970 slaagde Feyenoord er in als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen. Enkele maanden later volgde ook nog de Wereldbeker. In 1974 veroverde Feyenoord de UEFA Cup, eveneens als eerste Nederlandse club. In 1984 had Feyenoord een topjaar, toen het team zowel de beker als het landskampioenschap pakte. In de jaren negentig pakte Feyenoord twee landstitels, twee Supercups en enkele KNVB bekers. De club werd in 1978 opgesplitst in SC Feyenoord, de amateurtak, en Feyenoord Rotterdam, de proftak. Het zou tot december 2010 duren voordat de amateurtak en de proftak weer zouden fuseren.[3]

Nieuwe millennium

Bekerviering op de Coolsingel in 2008.

Op 8 mei 2002 kregen de redelijk succesvolle jaren negentig een nog succesvoller vervolg. Feyenoord veroverde onder leiding van trainer Bert van Marwijk en met een uitblinkende Pierre van Hooijdonk in het eigen Stadion Feijenoord, tegen de Duitse kampioen Borussia Dortmund, na 28 jaar voor de tweede keer in zijn historie de UEFA Cup, iets wat in Nederland weinigen meer verwacht hadden.

Het veroveren van de UEFA Cup ontketende in het Stadion Feijenoord een volksfeest van grote omvang. Dit gebeurde daags na de moord op Pim Fortuyn, een Rotterdamse volksheld, en maakte voor de Rotterdammers veel goed. De KNVB beker die in 2008 ook door coach Bert van Marwijk is gewonnen is tot nu toe de laatste prijs die Feyenoord won.

Uitsluiting UEFA Cup

Rondom de UEFA Cupwedstrijd van 30 november 2006 tussen AS Nancy-Lorraine en Feyenoord, in de poulefase van het toernooi, ontstonden er schermutselingen tussen Feyenoordaanhangers en de lokale politie. Van de ongeveer 3000 meegereisde Feyenoord aanhangers kregen enkele het in het centrum van Nancy aan de stok met enkele politieagenten. De reactie van de politie was dusdanig generiek, tegenover alle Nederlanders die zich in het centrum bevonden, dat deze situatie snel uit de hand liep. Allerlei Feyenoorders die niet betrokken waren bj de gebeurtenissen tot dan toe werden door de politie opgedreven, waarop felle tegenreacties kwamen. Ondanks waarschuwingen van het Feyenoordbestuur waren er vrij beschikbare kaartjes te koop geweest, waardoor er meer supporters met en zonder kaartje meegereisd waren dan gebruikelijk, en een deel hiervan tussen de Franse supporters plaats moest nemen. In plaats daarvan werd de gehele Feyenoordaanhang in het uitvak gedreven door de politie, waarna zij met traangas bestookt werden, waardoor de wedstrijd tijdelijk stilgelegd werd. De wedstrijd zelf eindigde uiteindelijk in een 3-0-overwinning voor Nancy.

Door de resultaten van de overige wedstrijden in de poule kwalificeerde Feyenoord zich nog wel voor de volgende ronde, waarin het zou moeten uitkomen tegen Tottenham Hotspur FC. Op 19 januari maakte de UEFA echter bekend dat, ondanks de volgens sommigen twijfelachtige rol van de politie, Feyenoord geschorst werd voor de rest van het UEFA-cup-toernooi en een boete kreeg opgelegd van 100.000 Zwitserse frank (61.810 euro). Tevens kreeg Feyenoord een proeftijd van twee jaar. Tottenham plaatste zich door de schorsing automatisch voor de volgende ronde.

Financiële problemen

Feyenoord logo tot 2008

Na dat jaar ging het namelijk vrij snel minder met Feyenoord. Feyenoord won op 27 april 2008 nog wel de KNVB beker, door Roda JC in de eigen Kuip met 2-0 te verslaan door goals van Denny Landzaat en Jonathan de Guzmán.

Door het uitblijven van succes in de competitie en het niet halen van de Champions League, nam de schuld van Feyenoord in de jaren hierna sterk toe. De Rotterdammers hadden in de zomer van 2007 enkele grootverdieners aangetrokken, maar dat risico pakte niet goed uit.

Logo in steen bij De Kuip

In het seizoen 2008/2009 eindigde Feyenoord als zevende in de Eredivisie en geld voor versterkingen was er nauwelijks. Toch wisten ze via enkele investeerders en andere constructies nog enkele spelers aan te trekken. Het seizoen 2009/2010 verliep voor Feyenoord beter vergeleken met het jaar daarvoor. De club eindigde op een stabiele vierde plek in de competitie en stond de club voor de vijftiende keer in de finale om de KNVB beker. De finale werd verloren van Ajax. Voor aanvang van het seizoen 2010/2011 werd via de KNVB bekend dat Feyenoord in Categorie 1 is geplaatst. Dat betekent dat de voetbalbond hun financiële huishouding verscherpt in de gaten houdt. Clubs die in categorie 1 geplaatst zijn, moeten daar binnen drie jaar weer uit zijn. Hebben ze hun zaakjes binnen die periode niet op orde, dan dreigen ze hun licentie kwijt te raken.

Op donderdag 28 oktober 2010, vier dagen na het historische verlies met 10-0 tegen PSV, neemt een groep investeerders met de naam Vrienden van Feyenoord onder leiding van Pim Blokland 49% van de aandelen in Feyenoord over voor een bedrag van € 17 miljoen wat nog op kan lopen tot € 30 miljoen. In ruil hiervoor wil de groep twee plaatsen in de Raad van Commissaren per februari 2011. Hiermee wordt de schuld die Feyenoord had teruggebracht naar € 26 miljoen.[4] Ondanks dat Feyenoord nu een groot deel van haar schuld heeft weggewerkt, meldt Eric Gudde dat er geen ruimte is voor versterkingen in de winterstop. Die kunnen volgens hem pas komen wanneer Feyenoord uit de categorie 1 geplaatst is.[5] Feyenoord eindigt uiteindelijk op de tiende plaats. De club haalt ook een nieuw technisch directeur binnen: Oud-Feyenoorder Martin van Geel.

Wederopstanding

Graziano Pellè heeft Guidetti doen vergeten in Rotterdam-Zuid

In de voorbereiding op het seizoen 2011/12 vertrekt Georginio Wijnaldum naar concurrent PSV en Leroy Fer naar FC Twente.[6] Op 13 juli 2011 stapt Mario Been op als hoofdcoach door een gebrek aan vertrouwen van de spelersgroep. Vooral de ervaren spelers zouden het vertrouwen hebben opgezegd.[7] De spelers zouden Been 'weggestemd' hebben.

Oud-Feyenoordspeler Ronald Koeman wordt door de nieuwe technisch directeur Martin van Geel aangesteld als nieuwe trainer. Hij krijgt Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst als assistenten, nadat ook Leon Vlemmings Feyenoord verliet. Onder leiding van het nieuwe technische trio weet een jonge, onervaren spelersgroep zich te plaatsen voor de Champions League door tweede te worden in de Eredivisie. De laatste keer dat Feyenoord Champions League speelde was in het seizoen 2002/03. De steunpilaren in het successeizoen waren zonder meer Ron Vlaar, Karim El Ahmadi, Otman Bakkal en de van Manchester City gehuurde spits John Guidetti.

Ook op financieel gebied ging Feyenoord er op vooruit. De club is anno april 2012 gepromoveerd van Categorie 1 naar Categorie 2, waardoor de club iets meer ruimte heeft voor transfers, en niet meer onder curatele staat van de KNVB. Zo werden in het daaropvolgende seizoen seizoen 2012/13 Harmeet Singh en Lex Immers aangetrokken voor respectievelijk € 500.000 en € 900.000. Daarnaast werd Graziano Pellè voor één seizoen gehuurd van FC Parma. Pellè zou, nadat hij 27 keer scoorde in 29 wedstrijden, definitief overgenomen worden van Parma voor €3.500.000.

In de Champions League lootte Feyenoord in de derde voorronde het Oekraïense Dynamo Kiev. Over twee wedstrijden verloor Feyenoord met 1-3. De club ging daarna naar de play-offs van de Europa League, daarin werd het gekoppeld aan Sparta Praag. Ook in deze tweeluik redden de Rotterdammers het niet (2-4 verlies), waardoor Feyenoord dus geen beloning kreeg na een goed seizoen.

In het seizoen 2012/13 doet Feyenoord na een inhaalrace lang mee om de titel, maar uiteindelijk wordt het 3e achter AFC Ajax en PSV. Daardoor begint het in de play-offs in de Europa League van het seizoen 2013/14. De smaakmaker van de ploeg is de defensie, alle basisverdedigers van Feyenoord zijn internationals. Op het middenveld breekt Tonny Vilhena definitief door, terwijl voorin toptalent Boëtius debuteert in De Klassieker met een goal.

In het seizoen 2013/14 begint Feyenoord met de slechtste competitiestart ooit. De eerste 3 competitiewedstrijden worden verloren tegen respectievelijk PEC Zwolle, FC Twente en Ajax. Hierna gaat het wel beter. In de beker bereikt Feyenoord de 4e ronde, waarin ze uitgeschakeld worden op bezoek in de Amsterdam ArenA (2-1 verlies). In de competitie is Feyenoord erg wisselvallig. Zo wordt er thuis verloren van Heracles, maar wordt er uit gewonnen bij Vitesse. Door de matige reeks in uitwedstrijden staat Feyenoord na 25 wedstrijden op de 4e plaats onder FC Twente, Ajax en SBV Vitesse. Europees gezien eindigt het seizoen 2013/14 al vroeg. De Rotterdammers nemen het op tegen Kuban Krasnodar, maar verliezen met 1-3 over twee wedstrijden. Op 1 februari 2014 maakte Ronald Koeman bekend dat hij na 3 jaar Feyenoord zijn aflopende contract niet zou verlengen.

Nieuwe start

Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten per 1 juli Ronald Koeman zou opvolgen als de nieuwe hoofdcoach, nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaanse op niets uitliepen. Ook waren er veel mutaties in het elftal. Waar dragende krachten als Graziano Pellè en Bruno Martins Indi vertrokken, kwamen er nieuwe spelers. Karim El Ahmadi keerde terug uit de Premier League, Jens Toornstra en Bilal Başaçıkoğlu kwamen over van respectievelijk FC Utrecht en SC Heerenveen en Kenneth Vermeer maakte de gewaagde overstap van aartsrivaal AFC Ajax naar Feyenoord. Ook huurde Feyenoord Colin Kâzım-Richards en trok het de transfervrije Khalid Boulahrouz aan. Hiermee plaatste Feyenoord zich voor het eerst in 7 jaar voor de groepsfase van de Europa League, het tweede Europese bekertoernooi wat voorheen UEFA Cup heette. Feyenoord drong zelfs door tot de 2e ronde, na een memorabele 2-0 overwinning tegen Sevilla FC. Feyenoord verloor in deze 2e ronde over 2 wedstrijden met 2-3 van AS Roma

Mede door het gebrek aan financiële middelen besloot Fred Rutten om na één jaar zijn contract niet te verlengen. Op 23 maart 2015 maakte Feyenoord haar nieuwe trainer bekend: Giovanni van Bronckhorst.

Erelijst

De KNVB beker (11x) in de prijzenkast.

Grote toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
UEFA - Champions League.png Europacup I 1 1970
UEFA Cup (adjusted).png UEFA Cup 2 1974, 2002
Coppaintercontinentale.png Wereldbeker 1 1970
Nationaal
Landskampioen Schaal.png Landskampioen 1 ster per 10 landstitels 14 1924, 1928, 1936, 1938, 1940, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1974, 1984, 1993, 1999
KNVB-Beker.png KNVB beker 11 1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995, 2008
Johan Cruijff Schaal.svg Johan Cruijff Schaal 2 1991, 1999
Regionaal
Afdelingskampioen Eerste Klasse 13 1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931, 1932, 1933, 1936, 1937, 1938, 1940, 1943
Zilveren Bal 9 1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942, 1948, 2011

Kleine toernooien

Competitie Aantal Jaren
Internationaal
Maspalomas Cup 2 2001, 2002
AD Toernooi 5 1978, 1979, 1982, 1984, 1988
Vriendschapsbeker 2 1958, 1959
Regionaal
De Bevrijdingsbeker 1 1945

Resultaten betaald voetbal 1954 - heden

7 C
5 B
6
11
5
2
1
1
4
4
1
2
2
2
1
2
1
2
2
1
2
2
4
10
2
4
4
6
2
1
3
3
3
6
4
11
8
3
1
2
4
3
2
4
1
3
2
3
3
3
4
5
9
6
8
4
10
2
3
2
3*
55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
Eredivisie
Hoofdklasse
Eerste klasse

NB. Het betreft hier de officiële eindstanden dus ná eventuele herschikking als gevolg van de play-offs zoals in 2006/07 en 2008/09.
* Nog bezig

Punten sinds 1956

Een overzicht van de behaalde punten vanaf de oprichting van de Eredivisie in 1955/56 tot en met het heden, omgerekend naar 34 wedstrijden per seizoen en 3 punten voor een overwinning)

54
45
58
70
77
70
58
60
75
75
72
80
83
77
83
81
85
81
76
75
60
42
70
58
63
51
76
82
69
63
57
50
55
40
40
69
75
70
62
63
73
61
80
64
66
64
80
68
62
71
53
60
45
63
44
70
69
67
54*
65
57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 gem.
Eredivisie

* Nog bezig

Resultaten in Europese competities sinds 1956

x
x
x
x
x
x
16
4
32
x
31
x
x
64
1
32
8
32
1
16
64
8
x
x
16
4
16
x
32
32
64
32
16
x
64
x
4
8
16
8
4
16
18
64
12
32
1
32
64
32
VR
32
x
40
x
PO
x
VR
PO
32
56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15
EC I / Champions League
EC II
UEFA Cup / Europa League
geen Europees voetbal

* Nog bezig

UEFA rank sinds 1962

75
35
46
56
49
70
128
87
39
40
17
5
3
6
9
14
34
70
78
28
34
34
18
31
45
61
39
62
45
73
51
54
38
28
12
12
15
17
21
37
22
26
24
23
31
58
77
80
109
108
129
123
134
95*
62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15

* Nog bezig

Prijzenkast

Mondiaal

1970

Continentaal

1970
1974, 2002
1958, 1959

Nationaal

1924, 1928, 1936, 1938, 1940, 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1974, 1984, 1993, 1999
1930, 1935, 1965, 1969, 1980, 1984, 1991, 1992, 1994, 1995, 2008
1991, 1999
2006

Regionaal

1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931, 1932, 1933, 1936, 1937, 1938, 1940, 1943
1926, 1928, 1930, 1933, 1937, 1939, 1942, 1948, 2011
  • Afdelingskampioen overgangsklasse (2e klasse)
1921
  • Afdelingskampioen 3e klasse
1916

Lokaal

  • Kampioen 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)
1912
  • Promotie naar 1e klasse (Rotterdamse Voetbal Bond)
1910
1945

Vriendschappelijk

1912
  • Gouden Industriebeker
1921
1930
1934
  • Prins Bernhardbeker
1955
  • Paris Tournament
1973
  • Trofeo Columbino
1974
  • Villa de Bilbao Trofee
1974, 1976
1978, 1979, 1982, 1984, 1988, 1989, 1990
  • Gazi Cup
2000
2002, 2003
2004
1983
2005
2012 (oud-Feyenoord)

In Europa

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Europese wedstrijden van Feyenoord voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Feyenoord speelt sinds 1967 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1997/98, 1999/00, 2000/01, 2001/02, 2002/03, 2012/13, 2014/2015
1961/62, 1962/63, 1965/66, 1969/70, 1970/71, 1971/72, 1974/75, 1984/85
2010/11, 2012/13, 2013/14, 2014/2015
1980/81, 1991/92, 1992/93, 1994/95, 1995/96
1972/73, 1973/74, 1975/76, 1976/77, 1979/80, 1981/82, 1983/84, 1985/86, 1986/87, 1987/88, 1989/90, 1996/97, 1998/99, 2000/01, 2001/02, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2008/09
1967, 1968, 1973
1968/69
1961/62, 1962/63, 1964/65, 1966/67
2002

Shirtsponsors en kledingmerken

Periode Kledingmerk Shirtsponsor[8]
1969-1978 Le Coq Sportif geen
1978–1982 Adidas
1982–1983 Adidas/Puma Gouden Gids
1983–1984 Puma
1984–1987 Opel
1987–1989 hummel
1989–1990 HCS
1990-2000 Adidas Stad Rotterdam
Verzekeringen
2000–2004 Kappa
2004–2008 Fortis
2008–2009 Fortis ASR
2009–2013 Puma ASR Verzekeringen
2013¹ Diergaarde Blijdorp
2013-2014 Opel
2014-2017 Adidas

¹ Van januari t/m juni 2013 gunde ASR het hoofdsponsorschap aan Diergaarde Blijdorp.

Selectie 2014/15

1rightarrow blue.svg Zie Feyenoord in het seizoen 2014/15 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Nr. Naam Nationaliteit Wed. Doel. Datum Feyenoord-debuut Wedstrijd Feyenoord-debuut Vorige clubs Contract
Keepers
1 Erwin Mulder Vlag van Nederland Nederland 140 0 2 december 2007 Feyenoord - Heracles Almelo, 6-0 Vlag van Nederland Excelsior 2015
13 Ronald Graafland Vlag van Nederland Nederland 1 0 3 mei 2014 AZ - Feyenoord, 1-1 Vlag van Nederland Feyenoord, Vlag van Nederland Excelsior, Vlag van Nederland Vitesse, Vlag van Nederland Ajax 2015
16 Kenneth Vermeer Vlag van Nederland Nederland 31 0 13 september 2014 Feyenoord - Willem II, 1-2 Vlag van Nederland Ajax, Vlag van Nederland Willem II 2018
35 Kamil Miazek Vlag van Polen Polen 0 0 Geen 2015
Verdedigers
2 Luke Wilkshire Vlag van Australië Australië 25 0 10 augustus 2014 ADO Den Haag - Feyenoord, 0-1 Vlag van Engeland Middlesbrough FC, Vlag van Engeland Bristol City, Vlag van Nederland FC Twente, Vlag van Rusland Dinamo Moskou 2015
4 Joris Mathijsen Vlag van Nederland Nederland 70 1 18 augustus 2012 Feyenoord - sc Heerenveen, 1-1 Vlag van Nederland Willem II, Vlag van Nederland AZ, Vlag van Duitsland Hamburger SV, Vlag van Spanje Malaga CF 2015
5 Terence Kongolo Vlag van Nederland Nederland 63 2 14 april 2012 Feyenoord - Excelsior, 3-0 Geen 2017
18 Miquel Nelom Vlag van Nederland Nederland 98 3 5 november 2011 Feyenoord - N.E.C., 0-1 Vlag van Nederland Excelsior 2018
22 Sven van Beek Vlag van Nederland Nederland 51 2 30 januari 2013 PSV - Feyenoord, 2-1 Geen 2018
23 Khalid Boulahrouz Vlag van Nederland Nederland 15 0 30 juli 2014 Feyenoord - Beşiktaş JK, 1-2 Vlag van Nederland RKC Waalwijk, Vlag van Duitsland Hamburger SV, Vlag van Engeland Chelsea FC, Vlag van Spanje FC Sevilla, Vlag van Duitsland VfB Stuttgart, Vlag van Portugal Sporting Portugal, Vlag van Denemarken Brøndby IF 2015
25 Lucas Woudenberg Vlag van Nederland Nederland 3 0 11 december 2014 Standard Luik - Feyenoord, 0-3 Vlag van Nederland Excelsior 2017
32 Rodney Lopes Cabral Vlag van Nederland Nederland 0 0 Geen 2015
33 Stef Gronsveld Vlag van Nederland Nederland 0 0 Geen 2015
34 Calvin Verdonk Vlag van Nederland Nederland 1 0 8 maart 2014 Feyenoord - NAC Breda, 3-0 Geen 2015
Middenvelders
6 Jordy Clasie Captain sports.svg Vlag van Nederland Nederland 145 7 5 augustus 2011 Excelsior - Feyenoord, 0-2 Vlag van Nederland Excelsior 2018
8 Karim El Ahmadi Vlag van Marokko Marokko 141 11 2 oktober 2008 Kalmar FF - Feyenoord, 1-2 Vlag van Nederland FC Twente, Vlag van Nederland Feyenoord, Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Al-Ahli FC, Vlag van Engeland Aston Villa FC 2017
10 Lex Immers Vlag van Nederland Nederland 111 35 31 juli 2012 Dynamo Kiev - Feyenoord, 2-1 Vlag van Nederland ADO Den Haag 2016
21 Tonny Vilhena Vlag van Nederland Nederland 101 10 22 januari 2012 VVV-Venlo - Feyenoord, 2-1 Geen 2016
26 Rick Karsdorp Vlag van Nederland Nederland 16 0 6 augustus 2014 Beşiktaş JK - Feyenoord, 3-1 Geen 2018
28 Jens Toornstra Vlag van Nederland Nederland 30 9 31 augustus 2014 FC Twente - Feyenoord, 0-0 Vlag van Nederland ADO Den Haag, Vlag van Nederland FC Utrecht 2018
Aanvallers
7 Jean-Paul Boëtius Vlag van Nederland Nederland 87 20 28 oktober 2012 Feyenoord - Ajax, 2-2 Geen 2016
14 Bilal Başaçıkoğlu Vlag van Turkije Turkije 15 0 10 augustus 2014 ADO Den Haag - Feyenoord, 0-1 Vlag van Nederland sc Heerenveen 2018
15 Colin Kâzım-Richards Vlag van Turkije Turkije 28 11 13 september 2014 Feyenoord - Willem II, 1-2 Vlag van Engeland Bury FC, Vlag van Engeland Brighton & Hove Albion FC, Vlag van Engeland Sheffield United FC, Vlag van Turkije Fenerbahçe SK, Vlag van Frankrijk Toulouse FC, Vlag van Turkije Galatasaray SK, Vlag van Griekenland Olympiakos Piraeus, Vlag van Engeland Blackburn Rovers FC, Vlag van Turkije Bursaspor 2015
17 Elvis Manu Vlag van Nederland Nederland 36 9 26 februari 2012 PSV - Feyenoord, 3-2 Vlag van Nederland Excelsior, Vlag van Nederland SC Cambuur 2017
19 Mitchell te Vrede Vlag van Nederland Nederland 42 15 12 mei 2013 Feyenoord - NAC Breda, 1-0 Vlag van Nederland Excelsior 2016
29 Anass Achahbar Vlag van Nederland Nederland 27 2 28 augustus 2011 Feyenoord - SC Heerenveen, 2-2 Vlag van Duitsland Arminia Bielefeld 2015
31 Wessel Dammers Vlag van Nederland Nederland 1 0 11 december 2014 Standard Luik - Feyenoord, 0-3 Geen 2015

* Het rugnummer 12 wordt niet uitgereikt en is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.
* Wedstrijdstatistieken bijgewerkt tot 9 maart 2014.
* Als de vorige club cursief is, dan staat dit voor verhuurd.

Bij blessures of schorsingen wordt het team, wanneer nodig, aangevuld met jeugdspelers. Zie: Feyenoord Academy

Transfers

Naam Nationaliteit Positie Van/naar Bedrag Contract*
Aangetrokken
Warner Hahn Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland FC Dordrecht Transfervrij 2017
Kenneth Vermeer Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland AFC Ajax €750.000 2018
Khalid Boulahrouz Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Denemarken Brøndby IF Transfervrij 2015
Matthew Steenvoorden Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Dordrecht Was verhuurd 2015
Luke Wilkshire Vlag van Australië Australië Verdediger Vlag van Rusland Dinamo Moskou Transfervrij 2015
Lucas Woudenberg Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland SBV Excelsior Was verhuurd 2015
Karim El Ahmadi Vlag van Marokko Marokko Middenvelder Vlag van Engeland Aston Villa FC €700.000 2017
Jens Toornstra Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Utrecht €3.500.000 2015
Anass Achahbar Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Duitsland Arminia Bielefeld Was verhuurd 2015
Bilal Başacıkoğlu Vlag van Turkije Turkije Aanvaller Vlag van Nederland sc Heerenveen €2.5000.000 2018
Colin Kâzım-Richards Vlag van Turkije Turkije Aanvaller Vlag van Turkije Bursaspor Gehuurd 2015
Elvis Manu Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland SC Cambuur Was verhuurd 2015
Vertrokken
Warner Hahn Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland PEC Zwolle Verhuurd 2015
Kostas Lamprou Vlag van Griekenland Griekenland Doelman Vlag van Nederland Willem II Verhuurd 2015
Jordy van Deelen Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Dordrecht Transfervrij 2015
Mats van Huijgevoort Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Den Bosch Transfervrij amateur
Daryl Janmaat Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Engeland Newcastle United FC €6.000.000 2020
Bruno Martins Indi Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Portugal FC Porto €7.700.000 2018
Kaj Ramsteijn Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Portugal CS Marítimo Transfervrij 2017
Matthew Steenvoorden Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Dordrecht Verhuurd 2015
Stefan de Vrij Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Italië SS Lazio €8.500.000 2019
Otman Bakkal Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Transfervrij
John Goossens Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van India FC Pune City Ontbonden eind 2014
Joey Sleegers Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Eindhoven Verhuurd 2015
Ruud Vormer Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van België Club Brugge onbekend 2017
Samuel Armenteros Vlag van Zweden Zweden Aanvaller Vlag van België RSC Anderlecht
Vlag van Nederland Willem II
Was gehuurd
Verhuurd
2016
2015
Guyon Fernandez Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland NAC Breda Transfervrij 2015
Graziano Pellè Vlag van Italië Italië Aanvaller Vlag van Engeland Southampton FC €9.000.000 2017
Ruben Schaken Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Azerbeidzjan FK Inter Bakoe Ontbonden 2016
Wesley Verhoek Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland Go Ahead Eagles Verhuurd 2015

*Voor nieuwkomers staat hun contract bij Feyenoord. Voor vertrokken spelers staat hun contract bij hun nieuwe club.

Staf

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Technische staf
Fred Rutten Vlag van Nederland Nederland Hoofdtrainer 2014
Giovanni van Bronckhorst Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2011
Jean-Paul van Gastel Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2011
Patrick Greveraars Vlag van Nederland Nederland Assistent-trainer 2014
Patrick Lodewijks Vlag van Nederland Nederland Keeperstrainer 2007
Arno Philips Vlag van Nederland Nederland Fysieke trainer 2014
Medische staf
Marcel Cas Vlag van Nederland Nederland Revalidatietrainer 2009
Fred Zwang Vlag van Nederland Nederland Verzorger 2009
Martijn Ewijk Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
René Dannenburg Vlag van Nederland Nederland Fysiotherapeut
Casper van Eijck Vlag van Nederland Nederland Clubarts 2009
Rien Heijboer Vlag van Nederland Nederland Orthopedisch chirurg
Overige staf
Bas van Noortwijk Vlag van Nederland Nederland Teammanager 2007
Carlo de Leeuw Vlag van Nederland Nederland Materiaalman 2003
Jeugdopleiding
Damien Hertog Vlag van Nederland Nederland Hoofd jeugdopleiding 2013
Patrick Lodewijks Vlag van Nederland Nederland Trainer Jong Feyenoord/Excelsior 2012
Pierre van Hooijdonk Vlag van Nederland Nederland Trainer Jong Feyenoord/Excelsior 2013
Roy Makaay Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-19 2013
Jan Gösgens Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-18
Cor Adriaanse Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-17
Marcel Koning Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-16 2013
Jeffrey Oost Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-15
Edwin de Graaf Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-14 2013
Gaston Taument Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-13 2013
Yori Bosschaart Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-12 2013
Davey van den Berg Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-11 2013
Glenn van der Kraan Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-10
Leen Boer Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-9 2006
Ronald van Lent Vlag van Nederland Nederland Trainer Feyenoord O-8 2013

Bestuur

Naam Nationaliteit Functie Sinds
Directie
Eric Gudde Vlag van Nederland Nederland Algemeen Directeur 2007
Martin van Geel Vlag van Nederland Nederland Technisch Directeur 2011
Mark Koevermans Vlag van Nederland Nederland Commercieel Directeur 2009
Raad van Commissarissen
Dick van Well Vlag van Nederland Nederland Voorzitter 2007
Gerard Hoetmer Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2014
William Bontes Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2014
Pim Blokland Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2010
Rob Slotboom Vlag van Nederland Nederland Commissaris 2014
Management
Bernard Gerritsma Vlag van Nederland Nederland Safety & Security
Hans Huyzer Vlag van Nederland Nederland Controller
Bas Raemakers Vlag van Nederland Nederland Sponsoring
Raymond Salomon Vlag van Nederland Nederland Media & Communicatie
Ton Strooband Vlag van Nederland Nederland Supporterszaken & MVO
Gido Vader Vlag van Nederland Nederland Internationale Relaties
Joris van Benthem Vlag van Nederland Nederland General Counsel
Frank van Eijsden Vlag van Nederland Nederland Service & Tickets
Dennis van Keulen Vlag van Nederland Nederland Sales
Alex van Mook Vlag van Nederland Nederland Merchandising
Michel van Ooijen Vlag van Nederland Nederland Marketing & PR

Clubcultuur

Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.

Clublied

Het clublied van Feyenoord is sinds 1961 het Hand in Hand:

De melodie van "Hand in Hand" werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt; er zijn bijvoorbeeld versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff, die later ook deel uitmaakte van The Three Jacksons, zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot het officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV haar eigen versie van het "Hand in Hand". In België hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge, Royal Antwerp FC en RC Genk hun wedstrijden spelen.

Mascotte

Een spandoek van Bokito, de onofficiële mascotte.

De officiële mascotte van Feyenoord is Coentje. Deze is vernoemd naar Coen Moulijn. In mei 2007 werd echter de gorilla Bokito erg populair onder de supporters van de Rotterdamse volksclub, nadat deze internationaal in het nieuws kwam toen hij ontsnapte uit zijn verblijf in de Diergaarde Blijdorp, de dierentuin van Rotterdam. Sindsdien groeide Bokito uit tot de onofficiële mascotte van Feyenoord en zijn er tot heden spandoeken te zien waarop de gorilla te zien is.

In 2013 groeide de olifant Olli uit tot de nieuwe onofficiële mascotte nadat de in financiële nood verkerende Diergaarde Blijdorp voor een half seizoen op de tenues van Feyenoord stond. De olifant speelde samen met oud-speler Giovanni van Bronckhorst de hoofdrol in een reclamespot die ASR Verzekeringen voor Diergaarde Blijdorp maakte. Vanaf 28 maart 2013 was de populaire knuffelolifant Olli verkrijgbaar. De belangstelling voor Olli was zo groot dat er na korte tijd lange rijen voor de poorten van de dierentuin stonden, waarbij men anderhalf uur moest wachten om een exemplaar te bemachtigen.[9] Binnen 24 uur was Diergaarde Blijdorp door de gehele voorraad van 11.000 pluchen olifantjes heen.[10]

Open dag

Elk jaar komen tienduizenden mensen naar de traditionele open dag in de Kuip om het seizoen te openen. Spectaculair hoogtepunt is de helikopter die in het stadion landt om de nieuwe aanwinsten symbolisch naar de Kuip en Het Legioen te brengen.

Rivaliteit

De grote rivaal van Feyenoord is Ajax. Met name uit historisch oogpunt en achterban staan de wedstrijden tussen beide clubs bekend als een beladen wedstrijd. Deze wedstrijd tussen twee van de grootste clubs van Nederland staat bekend als de klassieker. Door deze rivaliteit breken er regelmatig (ernstige) supportersrellen uit. Een andere belangrijke rivaal is stadsgenoot Sparta. Deze West-Rotterdamse voetbalploeg was tevens de eerste rivaal van Feyenoord. De derby's tussen beide partijen staan al jaren in het teken van 'de club van Rotterdam'. Toch beschouwt Sparta Feyenoord meer als rivaal dan andersom. De Rotterdamse derby wordt niet ieder jaar meer gespeeld, omdat Sparta niet altijd in de Eredivisie uitkomt.

(Muziek) Rituelen tijdens thuiswedstrijden

Bij alle thuiswedstrijden van Feyenoord keren twee nummers altijd terug: de Opkomsttune (wanneer de spelers het veld opkomen) en de Goaltune (wanneer Feyenoord scoort). De Opkomsttune begint met het geroffel van pauken, die steeds sneller worden gespeeld. Uiteindelijk, wanneer de tunnel open gaat, klinkt het Hand in Hand door de speakers. Feyenoord heeft al sinds 1997 dezelfde Goaltune. Wanneer Feyenoord scoort galmt eerst de scheepshoorn van de Rotterdamse haven door het stadion, waarna het refrein volgt van het nummer I will survive van de Hermes House Band. De laatste jaren wordt het nummer Super Feyenoord ook gedraaid vlak voor de aftrap. Nadat de namen van de thuisclub zijn opgenoemd wordt dit nummer ingezet om Het Legioen klaar te stomen voor de wedstrijd.

Satellietclubs

Feyenoord had tussen 1997 en 2005 een nauw samenwerkingsverband met Excelsior. Feyenoord kon spelers die nog niet goed genoeg zijn bij Excelsior ervaring op laten doen, en ze later weer terug halen. Onder andere Christian Gyan, Thomas Buffel en Salomon Kalou wisten op deze wijze door te breken bij Feyenoord. Sinds 2005 stalde Feyenoord vrijwel geen talenten meer bij Excelsior en was de verhouding veel zakelijker. Excelsior is dan ook geen satellietclub meer. In het seizoen 2008/2009 werd de samenwerking met Excelsior in zijn geheel opgeheven, om er enkele maanden later weer op terug te komen. Sinds het seizoen 2009/2010 is de samenwerking met Excelsior voor de volle 100% hervat en heeft Feyenoord diverse talenten gestald bij de Kralingers.

Feyenoord had ook verschillende samenwerkingsverbanden met buitenlandse clubs, maar omdat die niets opleverden, zijn ze inmiddels verbroken. Feyenoord heeft nog een samenwerkingsverband met:

Voormalige samenwerkingsverbanden:

Aanhang

Het Legioen

Het Legioen tijdens de eerste training van het nieuwe seizoen.

De supporters van Feyenoord zijn ook wel bekend als Het Legioen. Het Feyenoordlegioen heeft de reputatie reislustig en fanatiek te zijn. De harde kern onder de supporters noemt zich S.C.F. Hooligans.

In 1963 reisden circa 3000 supporters met twee schepen, en nog duizenden met auto of trein, naar Lissabon om Feyenoord een Europacupwedstrijd te zien spelen tegen Benfica. Bij een gemiddelde Europese uitwedstrijd reizen er 1000 tot 2000 fans mee en in 1996 gingen bijna 15.000 supporters mee toen Feyenoord een wedstrijd speelde tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.

Bij thuiswedstrijden wordt Stadion Feijenoord de laatste jaren bezocht door gemiddeld circa 40.000 supporters.

Het rugnummer 12 wordt nooit aan een speler gegeven, maar is voorbehouden aan Het Legioen, dat als 12e man wordt beschouwd.

gemiddelde bezoekersaantallen sinds de opening van Stadion Feijenoord.

Hall of Fame

Voorzitters

Feyenoord dankt zijn roem mede aan een aantal buitengewoon capabele bestuurders. Beroemde voorzitters zijn: Leen van Zandvliet, de drijvende kracht achter de bouw van De Kuip; Cor Kieboom, die nauw was betrokken bij de invoering van het betaald voetbal; en Jorien van den Herik, die de club begin jaren negentig redde van de financiële ondergang.

Periode Naam Prijzen Opmerking
1908-1911 Gerardus Dirk van Leerdam
1911-1918 Leen van Zandvliet
1918-1920 Jan van Bennekom
1920-1925 Johan Weber 1x Landskampioen (1924)
1925-1939 Leen van Zandvliet 3x Landskampioen (1928, 1936, 1938)
2x KNVB Beker (1930, 1935)
Drijvende kracht achter bouw De Kuip
Tweede periode
1939-1967 Cor Kieboom 4x Landskampioen (1940, 1961, 1962, 1965)
2x KNVB Beker (1965, 1969)
1967-1973 Guus Couwenberg 1x Wereldbeker (1970)
1x Europacup I (1970)
2x Landskampioen (1969, 1971)
1x KNVB Beker (1969)
1973-1978 Leo van Zandvliet 1x UEFA Cup (1974)
1x Landskampioen (1974)
1979-1982 Guus Couwenberg 1x KNVB Beker (1980) Tweede periode
1982-1989 Gerard Kerkum 1x Landskampioen (1984)
1x KNVB Beker (1984)
1989-1990 Carlo de Swart
1990-1992 Amandus Lundqvist 1x KNVB Beker (1991)
1x Johan Cruijff Schaal (1991)
1992-2006 Jorien van den Herik 1x UEFA Cup (2002)
2x Landskampioen (1993, 1999)
3x KNVB Beker (1992, 1994, 1995)
1x Johan Cruijff Schaal (1999)
2006-2007 Gerard Kerkum Tweede periode
2007-Heden Dick van Well 1x KNVB Beker (2008)

Feyenoord ambassadeurs

Vanaf 2003 heeft Feyenoord elk seizoen een ambassadeur gehad. Dit waren altijd bekende Rotterdammers. Op de jaarlijkse Feyenoord Open Dag werd de ambassadeur voor het komende seizoen bekendgemaakt, maar in 2008 kwam daar een eind aan, want toen werd Gerard Meijer, 50 jaar lang de verzorger van de club, benoemd tot ambassadeur voor het leven. Hieronder een lijst van deze ambassadeurs:

Periode Naam Beroep
2003/04 Raemon Sluiter Tennisser
2004/05 Lee Towers Zanger
2005/06 Dennis van der Geest Voormalig judoka, DJ
2006/07 Robert Eenhoorn Voormalig tophonkballer
2007/08 Renate Verbaan Presentatrice, Model
2008/heden Gerard Meijer Was 50 jaar lang verzorger van Feyenoord

Zie ook

(Oud-)Feyenoorders:

Opleidingen:

Overig:

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties