Filibert van Chalon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Filibert
1502-1530
Philibert de Chalon.jpg
Prins van Oranje
Periode 1502-1530
Voorganger Jan IV
Opvolger René
Vader Jan IV van Chalon-Arlay
Moeder Filiberte van Luxemburg

Filibert van Chalon (Lons-le-Saunier, 18 maart 1502 – nabij Florence, 3 augustus 1530) was prins van Oranje. Na zijn dood werd zijn neef René van Chalon de eerste Nassau die de titel Prins van Oranje voerde.

Filibert was een zoon van Jan IV van Chalon-Arlay en Filiberte van Luxemburg. Hij stond aanvankelijk aan de zijde van de Franse koning, aan wiens hof hij sinds 1508 werd opgevoed. Later koos hij de zijde van keizer Karel V. Onder zijn leiding vond in 1527 de plundering van Rome plaats. Hij had het commando overgenomen van Karel III van Bourbon, die onder de muren gesneuveld was. Na drie dagen van vreselijke misstanden door de keizerlijke troepen, gaf Filibert het sein om de plundering te stoppen. Maar de ongedisciplineerde soldaten negeerden zijn bevel en zouden de pauselijke stad nog bijna een jaar lang teisteren.

In zijn testament stelde Filibert zijn neef Regney de Nassaou (René van Nassau), kind van zijn zuster Claudia van Chalon en Hendrik III van Nassau, aan als universeel erfgenaam. René van Nassau voerde na de dood van zijn oom de titel prins van Oranje en ging de naam "Chalon" gebruiken.

Vanaf 1528 was Filibert van Chalon onderkoning van Napels. Hij sneuvelde in 1530 bij Florence tijdens de Oorlog van de Liga van Cognac en werd op 24 oktober 1530 bijgezet in de Eglise des Cordeliers te Lons-le-Saunier.

Bronnen, noten en/of referenties
  • J.K.H. de Roo van Alderwerelt: De voorgeschiedenis van het wapen gevoerd door de eerste prins van Orange uit het geslacht van de graven van Nassau in: Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie, deel XXV (1971)