Filippo Marinetti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marinetti door Mario Nunes Vais.

Filippo Tomasso Marinetti (Alexandrië (Egypte), 22 december 1876 - Bellagio (Italië), 2 december 1944) was de oprichter en voorman van het Italiaanse futurisme.

Leven[bewerken]

Hij groeide op in Alexandrië (Egypte) en Parijs, maar ging daarna in Italië wonen, het land waar zijn beide ouders vandaan kwamen. Hij was opgeleid door jezuïeten en had een voorliefde voor Afrika. Zij vader stuurde hem naar Parijs om zijn baccalaureaat te halen, wat hij in 1893 deed. Vervolgens ging hij terug naar Pavia waar hij bij de rechtenfaculteit aan de universiteit in 1899 afstudeerde.

Werk[bewerken]

Gedicht Zang tumb tumb op een muur in Leiden

Vanaf de oprichting en het Manifest van het Futurisme dat in 1909 gepubliceerd werd, schreef hij talloze manifesten met een compleet futuristisch programma. Dit programma beschreef nieuwe artistieke en literaire vormen als parole in liberta ("woorden in vrijheid" zonder bijvoorbeeld syntactische regels). Deze vormen sloten volgens Marinetti aan bij de nieuwe maatschappij, die gekenmerkt wordt door dynamiek en machines. Na de Eerste Wereldoorlog werd Marinetti een fervent aanhanger van het fascisme. Deze politieke keuze maakte Marinetti nog controversiëler dan hij op grond van zijn ideeën en optreden al was. Marinetti schreef gedichten die zijn mede-avant-gardisten weinig waardeerden.

Marinetti verwierf met zijn manifesten veel steun en aanhang. Zijn invloed beperkte zich niet tot de literatuur: Marinetti opperde ideeën over vakgebieden als beeldende kunst, film en fotografie. Deze manifesten schreef hij samen met andere kunstenaars. Marinetti's manifesten speelden een voorname rol bij de oprichting van het Russische futurisme.